KAŞAN GEZİ REHEBRİ

                   KAŞAN' A GİTTİK GEZDİK - İRAN (01 Şubat 2019)

Abyaneh Köyü
İsfahan’dan Kaşan’a (Kashan) 3 saatlik otobüs yolculuğu ile gittik gezdik. Kashan’da gezilmesi gereken yerler Abyaneh Köyü, Fin Garden, Sialk Hill Arkeoloji Alanı, Tabatabaee Historical House, Abbasian Historical House, Borujerdi House, Agha Bozorg Mosque, Noushabad Underground City.
Abyaneh Köyü
Sabah taksi tuttuk. 10 dolara bizi Abyaneh Köyü , Sialk Hill, Fin Garden’a götürüp sonra tarihi evlerin olduğu bölgeye bıraktı.(sabah 9-15 saatleri ararsı).
Abyaneh Köyü UNESCO Listesinde bir İran Köyü. Kırmızı topraklı evleri ve halkın giyimiyle ilgi çekiyor. 2500 yıllık olduğu söylenen köy baskıdan kurtulmak isteyen zerdüş inanışına sahip halk tarafından kurulmuş. Kadınlar beyaz renkli çiçekli başörtüsü ve erkekleri ispanyol paça pantalona benzer bir pantalon giyiyor. Köyün içini gezdikten sonra köy içinde aşağı inerek köyü karşıdan görebileceğiniz karşı tepeye tırmanın. Asıl köy bütün olarak burada görünüyor. Yol çok zorlu değil. Zaten köy yapısıyla sizi büyüleyecektir.
Sialk Hill
Sialk Hill arkeolojik bir bölge.6000 yıl önce yaşamın olduğu bir bölge. Çok görülecek bir şey yok.
Fin Garden
Fin Garden UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde. Şah Abbas adına tasarlanan, içinden şırıl şırıl suların aktığı havuzlar, 500 yıllık sedir ağaçlarının olduğu bir bahçe. Fin köyünde yer alıyor.
Fin Garden
Abbasian Historical House
Tarihi evlerin olduğu bölgede Tabatabaee Historical House, Abbasian Historical House, Borujerdi House gibi tarihi evleri gezebilirsiniz. Evler oldukça güzel ve tabii ki yine vitray camlar var. Evlerde duvar süslemeleri de oldukça çok.
Tabatabaee Historical House
Kashan yapısıyla Yazd’e benziyor. Burada Saray Malek Hotelde oda kahvaltı 23 dolara kaldık. Hoş otantik bir oteldi.
Kaldığımız Malek Saray hotelde restaurant bölümü bu şekilde otantik hazırlanmıs.
Burada bir gün kalabildik. Gece 2 de uçağımız olduğu için akşam burada taksi tutup Tahran’a gittik. Taksiyle 3 saatlik bir yolculuk oldu. 22 dolara taksiyi tuttuk.
Abyaneh Köyü kadınları çiçekli beyaz başörtüsü takıyor

Abyaneh Köyü 

Tarihi evler

Tarihi evler

Kashan'da oturduğumuz bir çay evi.Bir masa sığacak büyüklükte.

İSFAHAN GEZİ REHBERİ

      İSFAHAN'A GİTTİK GEZDİK - İRAN  (30 – 31 Ocak 2019)

Nakş-ı Cihan Meydanı ve Şeyh Lütfullah Camii
Yazd’de bir gün kaldıktan sonra 4 buçuk saatlik otobüs yolculuğu ile İsfahan’a gittik gezdik. İsfahan’da gezilmesi gereken yerler, Nakş-ı Cihan Meydanı, Si-o-se Pol, Âli Kapu Sarayı, Çehel Sütun Sarayı, Khaju Bridge, Vank Katedrali, Mescid-i Şah, Şeyh Lütfullah Camii, Hasht Behesht. 
Nakş-ı Cihan Meydanı
Nakş-ı Cihan Meydanı İranın ikinci büyük meydanı. 1598-1629 yılları arasında yapılmış. Esfahan’ın merkezinde yer alıyor. Bu meydanın etrafında Türk hanedanlarından Safavilerden kalma Âli Kapı Sarayı, Mescid-i Şah, Şeyh Lütfullah Camii bulunmakta. Ayrıca bu yapılar kapalı çarşı sistemiyle meydanın etrafında bağlantılı devam ediyor. Kapalı çarşıya mutlaka girin ama kaybolma riskide var. Çok büyük ve giriş çıkışlar çok karmaşık.
Nakş-ı Cihan Meydanı(Dünya'nın resminin meydanı) UNESCO'nun Dünya Mirası Listesinde.
Ali  Kapu Sarayı

Ali  Kapu Sarayı
Âli Kapu Sarayı 6 katlı süslemeleri ve müzik odasıyla ilgi çekiçi bir saray. Sarayın balkonuna çıkarsanız Nakş-ı Cihan Meydanının tamamını görme şansınız var.
Si-o-se Pol(Zayende nehri üzerinde 33 kemerli köprü)
İsfahan’da dikkat çekici yerlerden biride Si-o-se Pol (Zayende nehri üzerinde 33 kemerli köprü). Daha önceleri su çok azmış. Biz gittiğimizde aşırı kalabalık vardı. Akşam gittiğimizde bile çok kalabalıktı. Söylenene göre suyun miktarının artmasından dolayı böyleymiş. Bu köprüden ayrılıp mahallenin içine doğru yürürseniz araba girmeyen yeni düzenleme yapılan geniş bir cadde göreceksiniz. Bu cadde üzerinde fastfood yerleri olduğu gibi yerel yemeklerin olduğu yerlerde bulabilirsiniz.
Si-o-se Pol(Zayende nehri üzerinde 33 kemerli köprü)
Çehel Sütun Sarayı( kırk sütünlu saray)
Çehel (kırk) Sütun Sarayı’da gezilmesi gereken yerlerden. Çehel Sütun Sarayının duvarlarında çeşitli ülkelerle yapılan anlaşma ve savaşları anlatan duvar resimleri yapılmış. Bunlardan biride Şah İsmail'in Yavuz Sultan Selim ile yaptığı savaş. İsfahan’da ki gezilmesi gereken yerler birbirine yakın olduğu için yürüyerek gidebilirsiniz.
Çehel Sütun Sarayı-Osmanlılarla yapılan savaşı anlatan resim

Çehel Sütun Sarayı
Burada Nakş-ı Cihan meydanına yakın Partikan hotel de kaldık. Oda kahvaltı gecelik 25 dolara kaldık.
Buradan Kaşan’a 3 saatlik bir otobüs yolculuğu ile gittik. Otobüsler yatan koltuklarla oldukça rahat. Yolda yiyecek servisi gayet iyi. Yol üstü duraklara çok kötü.
Nakş-ı Cihan Meydanı

Nakş-ı Cihan Meydanı

Si-o-se Pol(Zayende nehri üzerinde 33 kemerli köprü) gece

Buradan Kaşan'a gittik.

YEZD GEZİ REHBERİ

                                           YEZD'E GİTTİK GEZDİK-İRAN ( 29 OCAK 2019)

Yezd
Şiraz’dan Yezd’e 6 saatlik bir otobüs yolculuğu ile gittik. Gece 1 gibi Yezd’e geldik. Otobüsler yatan koltuklarla oldukça rahat. Yolda yiyecek servisi gayet iyi. Yol üstü duraklara çok kötü.
Buraya bir gün ayırabildik. Sabah  erken saatte gezmeye başladık. Gezilmesi gereken yerler Zoroastrian Towers of Silence (suskunlar kuleleri), Zoroastrian Fire Temple(Ateş Tapınağı), Jameh Mosque of Yazd(Cuma camii), Amir Chakhmaq Complex(çakmak meydanı), Dowlat Abad Garden, Ayna Müzesi (taksi şoförünün tavsiyesi), Yazd tarihi bölgesi başlı başına gezilmesi gereken bir yer. Sokaklarında kaybolun diyeceğim ama Google haritalar sayesinde kaybolmak artık mümkün değil.
Zoroastrian Towers of Silence (suskunlar kuleleri)

Zoroastrian Towers of Silence (suskunlar kuleleri)
Zoroastrian Towers of Silence (suskunlar kuleleri) , Zerdüş inanışında ölülerin kuşlar tarafından yenmesi için bırakıldıkları kuleler. Çok etkileyici bir alan. O kadar etkilendim ki ölülerin bırakıldığı yere çıkınca o bölgede fotoğraf çekmemişim. Sonradan farkettim. Kullerin üstü yüksek duvarlarla çevrelenmiş, ortasında da kalan kemiklerin konduğu bir çukurluk var.İran devriminden sonra bu uygulama yasaklanmış. Bayağı merdiven çıkmanız gerekiyor. Giriş ücreti 150 000riyal.
Ateş Tapınağı

Frahvahar Sembolü
Biz otelde çıkınca bir taksi tuttuk. Bizi 800 000riyala önemli yerlerin çoğunu gezdirdi.
Suskunlar kulelerinden ateş tapınağına gittik. Zerdüşt dininin en önemli ateş tapınaklarından biri. Binanın içindeki müzede kutsal ateş, 470 yılından beri hiç sönmeden yakılmaktaymış. Görevli rahipler, badem veya kayısı odunları ile ateşi beslemekte , 24 saat süreyle hiç sönmeden yanmasını sağlamaktaymış. Bu ateş Yezd’e Ardakan’daki orijinal yerinden 1940 yılında getirilmiş. Binanın dış girişinde Zerdüştlerin Frahvahar denilen kuş-adam sembolünü görebilirsiniz.
Bu sembolde kuş-adamın bir elinde sadakat anlamına gelen yüzük vardır. Öbür eli saygıyı ifade etmektedir. 
Üç katlı kanatlar : Sözlerde ve davranışlarda saf olmayı temsil ediyor.
Üst kanatlar : Düşünceyi 
Orta kanatlar : Sözleri
Alt kanatlar : Eylemleri 
Kuyruk: Kötülüğü 
Elindeki çember: İyiliği
Belindeki ise kötülüğün buluşmasını temsil ediyor.
Sol tarafa doğru olan baston iyiliğe doğru ve diğeri ise kötülüğe doğru gitmeyi simgeliyor.
Giriş ücreti 150 000riyal.
470 yılından beri sönmeyen ateş

Zerdüşt Müzesinde Zerdüşt gelenekleri tanıtılmış

Buradan çıkınca taksicinin tavsiyesiyle Ayna Müzesine gittik. Güzel bir müze. Düvarlardaki minyatürler çok güzel. Her yerde olduğu gibi burada da vitray camlar var. Müzenin girişi 80 000riyal. 
Dowlat Garden
Oradan Dowlat Garden’a gittik. Güzel bir bahçe. Yine içindeki yapılarda vitray camlar var. 
Girişi 200 000riyal.
Amir Çakmak Meydani
Oradan tekrar merkeze geldik. Merkezde Çakmak Meydanını gezdik. Zaten tarihi bölgede olduğumuz için sokak aralarına daldık. Orda Cuma camisini gördük. Bazı evlerde restorasyon yapılmaya başlanmış. Mutlaka tepede olan bir kafe bulup oturun. Tepeden ayrı güzel. Burada kuleler göreceksiniz. Bunlar Bad Gir denilen rüzgar kuleleri. Bunlar evlerin havalandırma ve soğutma sistemleri. Kaldığımız otelde bu tarihi bölgedeydi. Tavsiye ederim ayrı bir deneyim evlerin içini başka şekilde göremezsiniz.
Cuma Camii
Buradan otobüsle İsfahan’a gittik. Yine akşam saatini tercih ettik. İki kişi 200 000riyal.Yazd İsfahan arası yaklaşık 4 buçuk saat sürüyor. Otobüsler oldukça rahat. Yatma pozisyonuna gelen koltuklar var. Ayrıca yiyecek servisi gayet iyi.
            Yezd’de Jungle Hotelde kaldık. Oda kahvaltı gecelik 18 dolar.
Zoroastrian Towers of Silence (suskunlar kuleleri)


Zoroastrian Towers of Silence (suskunlar kuleleri)

Ateş tapınağında bulunan bir kuyu.İçinde şarkı söyleyen birine denk geldik yankı muhteşem
                                                    Video için burayı tıklayın.

Dowlat Garden

Yezd sokakları

Yezd'de bacalar

Buradan İsfahan'a gittik.

ŞİRAZ GEZİ REHBERİ

                        ŞİRAZ (SHİRAZ) GEZİ REHBERİ - İRAN (27 – 28 Ocak 2019)

Persepolis
Şiraz sairler kenti. Burada görülmesi gereken yerler Persepolis, Nasır El Mülk Cami, Kerim Han Kalesi, Shah-e Cheragh Shrine( Işıklar Şahı Türbesi) , Hafıziye (ünlü şairin mezarı), Vekil Bazaar, Vekil Camii, Qur'an Gate(Kuran Kapı), Eram Garden daha birçok yer var ama önceliklerinizi belirleyip öyle başlayın.
Bandar Abbas’dan Şiraz’a 1 buçuk saatlik bir uçak yolculuğuyla geldik. Uçak bileti 16,7 Dolar iki kişi. Otobüsle 578 km olduğu için 7-8 saat sürüyor.
Persepolis
Persepolis Şiraz’a 70 km mesafede. Yaklaşık bir gününüzü ayırmanız gerekiyor. Taksi tutarak gitmek en iyisi.  Sizi beklemesine gerek yok orda rahatlıkla dönüş için taksi bulabilirsiniz. Persepolis, MÖ 6. yüzyılın sonlarında kurulmuş ve Pers İmparatorluğu’na başkentlik etmiş, çağının gıpta edilen başkentiydi. Ünlü Pers Kralı I. Darius tarafından yaptırılan Persepolis, görkemli saray kalıntıları, etkileyici duvar süslemeleri ve heykelleri ile Pers sanatını, gücünü gözler önüne seriyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi‘nde yer alan antik şehrin duvarlarındaki etkileyici kabartmaların her biri başlı başına bir sanat eseri. 150 yıl yapımı sürmüş. Büyük İskender tarafından MÖ 330’da yakılıp yıkılana kadar ününü sürdürmüş. Apadana sarayı merdiveninin kenarına yapılan oymalar halen en iyi şekilde duruyorlar. Çeşitli ülke temsilcilerinin Krala sunmak için getirdikleri resmedilmiş. Tüm Millet kapısından girip şehrin tümünü gezebiliyorsunuz.
Persepolis sütun başı

Nakşı Rüstem ve zoroaster küpü(Ka'bah-e Zardusht)
Buradan Şiraz’a dönerken taksi şoförünün tavsiyesiyle Nakş-ı Rüstem denilen yere gittik. Burada kaya üzerine oyumalar yapılmış. Sasani dönemi Kutsal arkeolojik ören yeri.
Kayalardaki kabartmaları gören yerel halk vadiyi efsanevi Pers savaşcısı Rüstem'den esinlenerek "Rüstem'in Resmi" anlamına gelen Nakş-ı Rüstem olarak adlandırmış. Burada yapılış nedeni halen çözülemeyen adına Ka'bah-e Zardusht denilen kübik bir yapı var. Yangın tapınağı, arşiv veya türbe olarak yorumlanmış fakat zamanla bu fikirler çürütülmüş.
Nasır El Mülk Camii
Nasır El Mülk Camii sabahın erken saatlerinde ziyaret edilmesi gerekiyor. Vitray pencereler güneş ışığını mükemmel şekilde yansıtıyor. Bundan dolayı her zaman çok kalabalık. 19. Yüzyıl sonlarında inşa edilmiş. Mutlaka görün.
Nasır El Mülk Camii
Kerim Han Kalesi
Kerim Han Kalesi Görülmesi gerekenler listesinde olmasına rağmen dış görünüş dışında görmeye değer bir şey yok. Zend Hanedanı Kerim Han Zend tarafından 1766 tarihinde Kraliyet alanı olarak yaptırılmış. Kerim Han Kalesi’nde yer alan 12 metre yüksekliğindeki surlarının dört köşesinde, yüksekliği 14 metre olan dört burç bulunuyor. Bu burçlardan birisi ise Piza Kulesi gibi eğik duruyor. Pehlevi döneminde hapishane olarak kullanılmış. Ben pek özel bir şey görmedim.
Şah-ı Cerah (ışıklar şahı) Türbesi

Şah-ı Cerah (ışıklar şahı) Türbesi ayna parçalarıyla işlenmiş

Şah-ı Cerah (ışıklar şahı) türbesi İmam Rıza’nın iki erkek kardeşinin türbesi . Bu türbelerde aynı İmam Rıza’nın Türbesi gibi ayna parçalarıyla işlenmiş. Muhteşem bir yapı. Buraya da girerken bir rehber veriyorlar. Fotoğraf çekmek serbest. Kadınlar yine çadır giymek zorunda.
Kuran Kapı Şirazın giriş kapısı. Etrafında da güzel bir park yapılmış.
Vekil Bazaar
Vekil Bazaar ve Vekil Camii aynı kompleksin içinde. Gezmeye başladığınızda peş peşe geliyorlar. Kapalı çarşıyı mutlaka görün. İçinde çay bahçesi gördüğünüzde oturup bir çay için. Gerçekten harika . 
İki gün kaldık ama yetmedi. Çok güzel bir şehir. Adını hakkediyor. Güllerin Şehri.
Vekil Bazaar'da çay bahçesinde çay ikramı
(Şiraz-persepolis taksi300000riyal. Persepolis giriş 200000riyal .persepolis müze giriş 200000riyal. Persepolis-nakşı Rüstem-şiraz 700000riyal. 10 dolar=1100000riyal). Şiraz’da Persian Hotelde kaldık . Oda kahvaltı 30 dolar.
Şiraz’dan Yazd’e 6 saatlik bir otobüs yolculuğu ile gittik. Gece 1 gibi Yazd’e geldik. Otobüsler yatan koltuklarla oldukça rahat. Yolda otobüsün içinde yiyecek servisi gayet iyi. Yol üstü duraklara çok kötü.
Persepolis

Nakşı Rüstem

Nasır El Mülk Camii

Şah-ı Cerah (ışıklar şahı) Türbesi

Şah-ı Cerah (ışıklar şahı) Türbesi

Vekil Hamam

Vekil Bazaar'da çay bahçesi
Buradan Yazd'e gittik.