AZERBAYCAN GEZİ REHBERİ

                        AZERBAYCAN - BAKÜ- ŞEKİ 10-14 temmuz 2017 )


      Azerbaycan'a gittik gezdik. Gezimizde Tiflis’den sonra Azerbaycan’a gitmek için yola çıktık. Yol çok uzun olduğu için yol üstü durağı baktık. Gence dikkatimizi çekti. Göl olan bir yer görünce Mingeçevir’e gidelim dedik. Ama ayırdığımız hotel Şeki denilen yerdeydi. Mingeçevir'de pek güzel bir yer görmedik. Bizde Şeki’ye devam ettik. İyi ki gitmişiz. Şeki Azerbaycan’ın yazlık bölgesi.  Gence’den çok farklı. Dağlık ve ormanlık bir yer. Buraya özgü bir helvaları var. Kadayıftan yapılma  çok güzel. Oradan Bakü’ye giderken yol boyu çok büyük ağaçlar ve ormanlık alanlar mevcut. Bir ormanda mola verdik. Oradaki tuvaleti unutmam mümkün değil. Bakü’ye geldiğimizde bizi modern ve güzel bir kıyı şehri karşıladı.        
                                 

                

         Bakü’de görülmesi gereken yerler Kız Kulesi , İçeri Şehir (kız kulesi burada) , Şirvan şahlar Sarayı(içeri şehrin içinde) , Haydar Aliyev Kültür Merkezi , Yanar Dağ, Ateşgah (Hindu ve Zerdüşt Tapınakları), Kristal Hall (özellikle gece) , Bayraq meydanı, Hazar Denizi kıyısı. Hazar Denizi kenarında yürürseniz çok ilginç yapılar göreceksiniz. Mimari olarak gerçekten harika. Gece mutlaka tekne turu yapın. Kulelerde ışık gösterileri çok güzel. Tekneye binerken Vip bile var. 


       İçinde Nizami Gencavi’nin heykelinin bulunduğu Favvaralar Meydanı park olarak çok güzel. Aynı zamanda tarihi bölge olan İçeri Şehrede yakın. Yalnız bu meydanda çay bahçesine oturacaksanız oturduğunuz masaya dikkat edin. Her masanın ikramı farklı çok faiş fiyatlarla karşılaşabilirsiniz. Biz böyle bir durum yaşadık. Sadece çay içecekken önümüze kuruyemişler, reçeller ve tatlılar geldi.Fiyatta beklediğimizden çoktu. İçeri Şehir denilen yer Azerbaycan’ın tarihi bölgesi. Kız Kulesi 30 m. yükseklikte 12. yüzyılda yapılmış. Şirvanşahlar sarayı da burda.15. Yüzyıl’da dönemin Şirvanşahlar Hanedanı’nın Şahı İbrahim Halilullah tarafından yaptırılmış. Şirvanşahlar Sarayı ile Kız Kalesi, 2000 yılında UNESCO Kültür Mirası Listesi’ne eklenmiş. Ulaşım çok rahat. Metro ve belediye otobüsleri mevcut ve çok da ucuz. 




      Metrosunu mutlaka görün. Yöresel yemekler yiyelim dedik ama bulamadık. Çayları çok açık. Koyu isterseniz Horoz ibiği demeniz gerekiyormuş. Yol tabelaları yetersiz . kendi arabamızla gitmiştik dönüşte Bakü’den çıkmak bayağı zor oldu. Oradan Gence’ye geldik. Bir ailenin yanında yer ayırtmıştık. İyi oldu çok tatlı bir aileydi. Bir odalarını bu şekilde pansiyon olarak veriyorlar. Booking.com dan ayırttığımız için güvenilir oldu. 



      İnsanları çok samimi ve candan. Ama dönüş yolunda polis bizi durdurarak trafik cezamızın olduğunu söyledi. Bayağı yüklü bir ceza çıkardılar. Tabi hemen oluruna gidiyorlar o da rüşvet. Bayağı yüklü bir rüşvet verdikten sonra yola koyulduk. Azerbaycan-Gürcistan sınırında Azeri kardeşlerimiz yine sıkıntı yarattı. Size tavsiyem kesinlikle arabanızla Azerbaycan’a gitmeyin.

 Buradan tekrar Tiflis’e gidip bir gece kaldıktan sonra  Borjomi’ye gittik.

Azerbaycan 'a gidecekseniz pasaportunuzda Ermenistan damgası olmamalı. Ermenistan damgası olursa ülkeye giremeyebilirsiniz. Ermenistan ise sadece Yeşil pasaporta vize uyguluyor. Diğerleri sınırda vize alabilirken Yeşil Pasaportlular en az bir hafta vize için beklemek zorunda. Bu bölgeye gelmişken Ermenistan'a da gideyim derseniz (yeşil pasaportlular) vizeyi önceden halledin.


Buradan Borjomi'ye gittik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder