BEYŞEHİR GÖLÜ GEZİ REHBERİ

                      BEYŞEHİR GÖLÜ GEZİ REHBERİ ( 24-25 Haziran 2017 )


Beyşehir'e gittik gezdik. Bir ay süren bir yaz gezisinin ilk durağı oldu. Beyşehir gölü Türkiye’nin üçüncü büyük gölü. Güney ve batısında Toros Dağları, güneydoğu kuzeybatı yönünde ise Anamas Dağı ve Sultan Dağları ile çevrili tektonik bir çökeltide yer almaktadır. Deniz seviyesinden yüksekliği 1121 m ve yüzölçümü 651 km² olan gölün kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzunluğu 50 km, buna dik doğrultudaki genişliği ise yaklaşık 18–20 km arasındadır. Suları tatlı olup, derinliği en çok 10 m civarındadır. Fazla gelen sular, yapılan bir kanalla doğrudan Çarşamba Suyu'na verilir. Beyşehir gölündeki adalar, İğdeli,  Akburun,Uzunada, Kızkulesi, Mada, Yılanlı ve Külbent adası.




Gezilecek yerler Beyşehir Gölü Millî Parkı, Eşrefoğlu Camii, Yakamanastır Milli Parkı, Tarihi Taş Köprü. Biz öğretmenevinde kaldık. Gayet temiz ve günbatımı manzarası harika olan bir yer. 
 



Arabamızla Gölün etrafını tam tur gezdik. Özellikle milli park tarafı çok güzel. Çoğunlukla göl kenarında giden bir yol. Arada bir mola verip göle nazır çayınızı içebilirsiniz. Manzara muhteşem.

Eğirdir Gölü'nün tabandan yani yeraltından Beyşehir Gölü ile bağlantılı olduğundan aşırı tarımsal sulama ve etrafındaki binlerce su kuyusu ve göletler nedeniyle beslenmesi engellenen Eğirdir Gölü gibi, Beyşehir Gölü’de aynı sorunları yaşıyor. Tabandan bağlantılı olması nedeniyle de iki gölün yaşadığı su kaybının birbirini bileşik kaplar hesabıyla olumsuz etkilemektedir. 


Beyşehir'in içinde tarihi taş körüde yürüyün. Çevrede güzel kafeler var. Tekne turu yapın. Adalar Beyşehir merkeze uzak olduğu için buradan adalara tekneler gitmiyor. Beyşehir Gölü üzerinde toplamda 33 farklı ada bulunmaktadır.




Göl içinde yaşayan turna, levrek, sazan, aynalı sazan ve de kadife balıkları göl altında oldukça çeşitlilik göstermektedir. Tatlı su kaynakların en büyüğü olan Beyşehir Gölü, birçok göçmen kuş türünün beslenmesine ve üremesi için kuluçkaya yatmasına da olanak tanır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder