TİFLİS GEZİ REHBERİ

                                           TİFLİS GEZİ REHBERİ-GÜRCİSTAN ( 7-15 Temmuz 2017 )


       Tiflis'i gittik gezdik. TİFLİS’de görülmesi gereken yerler Narikala (tarihi kale ve mother heykelinin olduğu kale), Katedrali Svetitshoveli, Katedrali Cvari Manastırı ,Bridge of Peace , Rustaveli Bulvarı, Mtatsminda Park, Özgürlük Meydanı , Rike Park(köprünün olduğu park teleferik de burada). Tiflis’de farklı yerlerde kaldık. Otel ayarlarken Booking.com kullandık. Ama bazı gittiğimiz oteller çok harap yıkık evlerin olduğu yerdeydiler. O yüzden para ödemeden yer ayırtın pişman olabilirsiniz.


      Başkent olmasına rağmen eski evlerin çoğu harap halde. Kaldığımız otel başbakanlık sarayının hemen arkasında olmasına rağmen bölge olarak çok bakımsızdı. Otelimiz iyiydi. Güvenlik sorunu olan bir ülke başbakanlık sarayının yanında olmak yüksek güvenlik sağladı. Aynı zamanda görülmesi gereken yerlere yürüme mesafesindeydi. (King Edward hotel) . Hostel de kalmak isterseniz kalenin olduğu tarafda genelde. Tiflisin ortasında Kura nehri akıyor. Suyu toprak rengi. Kenarında Rike Parkı var. Büyük bir park. Bu parkın içinde kaleye çıkmak için teleferik var. Her seferinde aşırı bir kuyruk olduğu için biz yürüyerek kaleye çıktık. Bu parka giderseniz Bridge of Peace de burda mutlaka bu köprüyü görün. Çok güzel bir yapı. Hatta köprünün ayaklarından birinde bir barın duvarında kelebek kanatları çizilmiş orda bir fotoğraf da çektirin. Bu parka yakın Statue of King Vakhtang Gorgasali heykelinin olduğu Metekhi Katedrali var. Manzara burada muhteşem.


       Müze gezmeyi seviyorsanız birçok müzede mevcut. Kalenin olduğu tarafa giderseniz kaleye çıkıp orda Kartlis Deda Heykelini görün. Heykel tiflis'e dönük siz ancak arkadan ve yandan görebiliyorsunuz. Heykelin bir elinde şarap diğer elinde kılıç var. Şarap dostlar, kılıç düşmanlar için. Kale 1827 yılındaki depremde zarar görmüş. Ormanlık Bir alan içinde yürüme yolları da mevcut. Bu yollarda da yürüyebilirsiniz. Biz burdan yürüyerek özgürlük meydanına kadar geldik. Ulaşım rahat fakat yürüyün gerçekten tarihi çok yapı göreceksiniz.




Sameba Kilisesi tüm heybetiyle sizi çekecektir.1995 yılında yapılan kilise Gürcü Özgürlüğünün sembolü Haline gelmiş. Tiflisin en büyük kilisesi.





      Tiflis adını Vahtang Gorglasal adlı kralın burda avlanırken tesadüfen gördüğü sıcak göletinden alıyor. M.Ö. 5. Yüzyıldan sonra bu kralın bu göleti beğenip oranın kentleşmesini istemesi sonucu bu kent kuruluyor. Bu topraklar birçok kez el değiştirmiş. Bu yüzden tiflis’de eski Osmanlı, Rus, Moğol evleri görürsünüz. Giderek modernleşen bir şehir. Buradan Azerbaycan’a doğru yola koyuldu. Azerbaycan’dan sonra tekrar buraya gelerek bir gün kalıp Borjomi’ye gittik.




Buradan Azerbaycan'a gittik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder