HÜRMÜZ ADASI GEZİ REHBERİ

                       HÜRMÜZ ADASI GEZİ REHBERİ - İRAN (25 - 26 Ocak 2019)

Hürmüz Adası evleri
Tahran Brnder Abbas arası uçakla 1 saat 45 dakkika. Bandar Abbas’dan Hürmüz adasına sabah saatlerinde tekneler kalkıyor. Yaklaşık 40 dakika sürüyor. Aynı gün gidip dönebilirsiniz. Hürmüz’e geldiğinizde hemen dönüş biletinizi alın öyle gezmeye başlayın. 
Hürmüz Adası Kalesi
Görülecek öncelikle kalesi var. Portekizlilerden kalma bir kale. 1514 yılında Hurmuzgan eyaleti Portekizlilerin işgaline uğruyor. 1614 yılında Şah Abbas alıyor. Orada ada turu yaptıran tuktuklar var. Onlardan biriyle anlaşın fazla zaman kaybetmeden gezin. Doğal oluşumlar ve topraktaki renkli yapı sizi büyüleyecek. Belirli bölgelerde mola verilerek gezmeniz sağlanıyor. Kırmızı toprak çok belirgin bir halde zaten burada bir kırmızı toprak madeni varmış , bu seramik ve makyaj malzemesi olarak kullanılıyormuş. 
Hürmüz Adası Kalesi

Hürmüz Adası Oluşumları

Keşm adasıda çok ilginç oluşumlara sahipmiş. 2006 yılında UNESCO tarafından tescillenmiş bir “geopark” olan adada bir uluslararası havaalanı bulunuyor . Dünyanın en uzun tuz mağaralarından biri de bu adada bulunmakta. 6000 metre uzunluğundaki tuz mağarası ‘salt dome’. Biz Bandar Abbas yerine oraya uçak bileti almadığımıza pişman olduk. Bandar Abbas’ta gezilecek özel bir yer yok. 


Festival için sahile çizilmiş şekiller

Bu bölgeye gelince İran’ın diğer bölgelerinden farklı bir kültür göreceksiniz. Özellikle kadınların kıyafetleri çok farklı. Çadırın içine giydikleri kıyafet çok renkli ipek işlemeli. Hürmüz adasında kadınların taktığı bir maske var. Buna burka deniyor. Portekizliler döneminde kaldığı söyleniyor. Siyah rengi yaşlılar tercih ediyormuş, kırmızı rengi evliler, sarı ve kırmızı renkli burkayı da bekârlar tarafından tercih ediliyormuş.

Bölge kadınlarının taktığı burka.

Buradan akşam uçağıyla Şiraz’a gittik. 1 saatlik uçak yolculuğuyla Şiraz'a vardık. Uçak fiyatları gayet uygun uzun yollar için tavsiye ederim . Bandar Abbas’da Homa Hotelde kaldık. Oda kahvaltı 35 dolar. Meşhed’de kaldığımız hotel grubunun olmasına rağmen oradaki kadar kaliteli değildi.

Hürmüz Adası

Hürmüz Adası

Bir grup müzik yapıyordu.

Hürmüz Adası


Buradan Şiraz'a gittik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder