İRAN GEZİ REHBERİ

                                  İRAN GEZİ REHBERİ ( 20 OCAK- 02 ŞUBAT 2019 )

Azadi Kulesi

İran’a iki haftada gezdik geldik. Sırasıyla Terhan, Meshed, Benderabbas, Hürmüz Adası, Şiraz, Yazd, İsfahan, Kashan şehirlerini gördük.

İstanbul’dan Tahran’a yaklaşık 3 saatlik uçuşla gidiliyor. Saat farkı 30 dakkika.İran Türkiye’nin güneydoğusunda bulunan bir Asya ülkesi. Resmi adı İran İslam Cumhuriyetidir. Başkenti Tahran, resmi dili Farsçadır. M.Ö. 4000 lere dayanan tarihiyle en eski sürekli uygarlıklarından  biridir. 

Kışın gitmemize rağmen hava çok soğuk değildi. Yazın çok sıcak olduğu için aslında en iyi zaman bahar aylarıdır. Ama kışında şansımıza hiç yağmura denk gelmedik , harika bir gezi dönemi geçirdik.

Erkekler için hiçbir sorun yok fakat kadınların başını bir şalla kapatması ve kalçaları örtecek uzunlukta bir giyecek giymeleri gerekiyor. Makyaj konusunda bir sıkıntı yok. Gezimiz boyunca hiçbir sıkıntı yaşamadık. Önyargıları bir kenara bırakıp öyle gidin. Herkes niye öyle bir yere gidiyorsunuz, başka yer mi kalmadı diye konuştular. Ama biz daha önce gidenlerin yazılarını okuduk. Hiç biri sıkıntılı bir durum yazmamıştı. Farklı bir kültür , farklı bir coğrafya imkanınız varsa gidin. Çok güzel bir ülke. Çok iyi insanlar(bize kötüsü denk gelmedik). 

Persepolis- Siraz

İngilizce bilen fazla yok. Ama Azeri bölgesinin olmasından dolayı her yerde bir Türkçe bilen bulabiliyorsunuz. Çalışanlar içinde bayağı Türkçe bilen var.

Yöresel yemekler fazla kalmamış. Genelde fastfood orda da yaygın. Kebapları bizim kebaplara benziyor ama pirinç pilavıyla servis ediliyor. Biz bir de küçük toprak kaplarda yapılan etli nohut yemeğinden yedik. Yenilme şekli biraz farklı. Yanında iki boş tas getiriyor. Birine yemeğin suyu boşaltılıyor kalan posası diğer tasa konup masaya getirilen bir ezme aracıyla ezilerek yeniyor. Çok lezzetli bir yemek.

Meshed - İmam Rıza Türbesi

Biz Şehir içi ulaşımları Tahran’da metroyla diğer şehirlerde taksiyle yaptık. Taksi çok ucuz. Taksilerle pazarlık yaparsanız iyi olur. Taksilerde taksimetre yok. Eğer oraya gittiğinizde İran telefon kartı alırsanız internetten snapp indirip oradan taksi çağırırsanız daha ucuza ulaşımı sağlarsınız. Otel ayarlamak içinde internetten belirlediğiniz otelleri bizzat arayarak ücreti sorarsanız daha ucuz  oluyor. İnternet fiyatları daha pahalı.

Tahran havaalanı taksileri çok sıkıntılı. Öyle başınıza üşüşüyorlar ki ne yapacağınızı şaşırıyorsunuz. Onlarla muhatap olmadan önce havaalanında döviz bozdurun. Dışarda taksi merkezleri var. Onlardan taksi tutun. Diğerlerine fazla güvenmeyin.

Naks-ı Cihan Meydanı-Esfahan

Biz uzak şehirleri için uçak yakın şehirler için otobüs kullandık. Tahran-Meshed, Meshed-Tahran, Tahran-Bendderabbas, Bendderabbas-shiraz arasını uçakla gittik. Diğerlerini şehirler arası otobüsle gittik. Otobüsle giderken akşam saatlerini tercih ederseniz şehirlerde zaman size kalır.

Otelinizin yerini ve gezeceğiniz yerleri haritadan işaretlerseniz rahat edersiniz. Bindiğiniz taksici otelin yerini bilmiyor olabilir siz oradan yönlendirirsiniz . Başımıza geldi ancak öyle otele gidebildik. Gezerken de sırayla önce nereye gideceğinizin planını rahat yaparsınız.

Ates Tapınağı - Yazd

Özellikle eskide sokaklarda kaybolun denirdi. Şimdi haritalar sayesinde kaybolmak mümkün değil.

İran şehirleri çok temiz. Yerlerde çöp özellikle sigara izmariti görmesiniz. Özellikle bizim otobüs duraklarında sigara izmariti oldukça çok. Ama orda böyle bir durumla karşılaşmadık. Umumi tuvaletleri de gayet temiz. Sabun bile koca tanklarda borularla aynı su gibi muslukların yanına döşenmiş.

İran gezimizde yaklaşık 1500€  harcadık. İran'da gezdiğimiz şehirlerle ilgi detayları  bu sayfada isimlere tıklayın


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder