İSFAHAN GEZİ REHBERİ

      İSFAHAN'A GİTTİK GEZDİK - İRAN  (30 – 31 Ocak 2019)

Nakş-ı Cihan Meydanı ve Şeyh Lütfullah Camii
Yazd’de bir gün kaldıktan sonra 4 buçuk saatlik otobüs yolculuğu ile İsfahan’a gittik gezdik. İsfahan’da gezilmesi gereken yerler, Nakş-ı Cihan Meydanı, Si-o-se Pol, Âli Kapu Sarayı, Çehel Sütun Sarayı, Khaju Bridge, Vank Katedrali, Mescid-i Şah, Şeyh Lütfullah Camii, Hasht Behesht. 
Nakş-ı Cihan Meydanı
Nakş-ı Cihan Meydanı İranın ikinci büyük meydanı. 1598-1629 yılları arasında yapılmış. Esfahan’ın merkezinde yer alıyor. Bu meydanın etrafında Türk hanedanlarından Safavilerden kalma Âli Kapı Sarayı, Mescid-i Şah, Şeyh Lütfullah Camii bulunmakta. Ayrıca bu yapılar kapalı çarşı sistemiyle meydanın etrafında bağlantılı devam ediyor. Kapalı çarşıya mutlaka girin ama kaybolma riskide var. Çok büyük ve giriş çıkışlar çok karmaşık.
Nakş-ı Cihan Meydanı(Dünya'nın resminin meydanı) UNESCO'nun Dünya Mirası Listesinde.
Ali  Kapu Sarayı

Ali  Kapu Sarayı
Âli Kapu Sarayı 6 katlı süslemeleri ve müzik odasıyla ilgi çekiçi bir saray. Sarayın balkonuna çıkarsanız Nakş-ı Cihan Meydanının tamamını görme şansınız var.
Si-o-se Pol(Zayende nehri üzerinde 33 kemerli köprü)
İsfahan’da dikkat çekici yerlerden biride Si-o-se Pol (Zayende nehri üzerinde 33 kemerli köprü). Daha önceleri su çok azmış. Biz gittiğimizde aşırı kalabalık vardı. Akşam gittiğimizde bile çok kalabalıktı. Söylenene göre suyun miktarının artmasından dolayı böyleymiş. Bu köprüden ayrılıp mahallenin içine doğru yürürseniz araba girmeyen yeni düzenleme yapılan geniş bir cadde göreceksiniz. Bu cadde üzerinde fastfood yerleri olduğu gibi yerel yemeklerin olduğu yerlerde bulabilirsiniz.
Si-o-se Pol(Zayende nehri üzerinde 33 kemerli köprü)
Çehel Sütun Sarayı( kırk sütünlu saray)
Çehel (kırk) Sütun Sarayı’da gezilmesi gereken yerlerden. Çehel Sütun Sarayının duvarlarında çeşitli ülkelerle yapılan anlaşma ve savaşları anlatan duvar resimleri yapılmış. Bunlardan biride Şah İsmail'in Yavuz Sultan Selim ile yaptığı savaş. İsfahan’da ki gezilmesi gereken yerler birbirine yakın olduğu için yürüyerek gidebilirsiniz.
Çehel Sütun Sarayı-Osmanlılarla yapılan savaşı anlatan resim

Çehel Sütun Sarayı
Burada Nakş-ı Cihan meydanına yakın Partikan hotel de kaldık. Oda kahvaltı gecelik 25 dolara kaldık.
Buradan Kaşan’a 3 saatlik bir otobüs yolculuğu ile gittik. Otobüsler yatan koltuklarla oldukça rahat. Yolda yiyecek servisi gayet iyi. Yol üstü duraklara çok kötü.
Nakş-ı Cihan Meydanı

Nakş-ı Cihan Meydanı

Si-o-se Pol(Zayende nehri üzerinde 33 kemerli köprü) gece

Buradan Kaşan'a gittik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder