KARS GEZİ REHBERİ

                                  KARS GEZİ REHBERİ ( 15 - 17 Temmuz 2017 )

Azerbaycan ve Gürcistan gezisi dönüşü Kars’a geldik. Kars’ın tarihi M.Ö. 5000 yy’a kadar dayanır. Rakımı ortalama 1768 m.

Kars kalesi halen çok iyi korunmuş. Kars Kalesinden Kars Şehrini panoramik olarak görebilirsiniz. Kars Kalesinin bazı kaynaklar 12. Yüzyılda Saltuklular tarafından yapılmış demekte ise de 10. Yüzyıla kadar inmektedir. Kaynaklara göre Merkez Kale dışında dış surlar 27.000 metre uzunluğunda olup, 220 burçtan meydana gelmiştir. Dış surlar üzerinde önemli üç kapı bulunmaktadır. Bunlar:  Sukapısı veya Çeribaşı kapısı (batıda),  Kağızman kapısı (Ortakapı) , Behram Kapısı veya Bayrampaşa kapısı dır.

 Kars, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nın ardından 40 sene boyunca Rus egemenliği altında kalmıştır.  Ruslar bu yıllar içerisinde şehir merkezinde yeni imar çalışmaları başlatmışlardır. Kars’ta çok sayıda Rus İşgali döneminde kalma binalar mevcut. Kars'ın yöresel yemeklerini yiyebileceğiniz lokantalar ve akşam yöresel aşıklarını dinleyebileceğiniz mekanlar var. 


Çıldır Gölü, Ardahan ve Kars il sınırları içerisinde kalır. 123 kilomertekare alanı ile Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük tatlı su ve en büyük ikinci göldür. Deniz seviyesinden 1959 m. yükseklikte bulunan gölün en derin noktası 42 m. dir. Çıldır Gölü, bir lâv akıntısı ile  meydana getirilmiş bir doğal set gölüdür. Birçok dere ve pınarlarla beslenmekte olan gölün tek çıktısı kuzey batısında yer alan Ermenistan sınırında bulunan Arpaçay kolu olan Telek Çayı'dır. En büyük adası Akçakale harabelerinin yanında yer alan adadır. Göl etrafında çok az bitki örtüsü gelişmiştir ancak gölü çevreleyen otlaklarda yoğun hayvancılık yapılmaktadır.

Yılın dört mevsiminde yapılabilen balıkçılık yöre halkı için önemli bir ekonomik gelir kaynağı teşkil etmektedir. Gölde balıkçılık önemli bir insan aktivitesi olup, kışın buz tutan gölde kalın buz tabakası kırılarak balık avlanmaktadır.


Buraya kadar gelmişken Sarıkamış'a gitmemek olmaz. Gidip şehitliği görün.

1914 yılının 15-22 Aralık tarihleri arasında, Sarıkamış yakınındaki Allahuekber dağlarında, Kars’ı Ruslardan geri almak için harekata katılan 60 bin asker donarak öldü.

Kaynakça: kars.gov.tr/

                  ktb.gov.tr/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder