LUMBİNİ GEZİ REHBERİ

                  LUMBİNİ GEZİ REHBERİ - NEPAL ( 26 - 27 Ocak 2018 )

Kutsal ağaç

Gittik gezdik. Lumbini’de gidilecek tek yer Maya Devi Temple. Bu alan oldukça büyük. Budistlerin haç merkezi. İçinde  Budha’nın doğduna inanılan tapınak  ve birçok  ülkeye  ait Budizm tapınakları var.  Daha birçoğu inşaat halinde. Chitwan - Lumbini arası 160km dir. Yaklaşık 6 saat sürüyor.  Lumbini' de Hindistan sınırında bir şehir.

Tarihi kalıntıların olduğu, şimdi dua ve adak için kullanılan yapı. İçinde fotoğraf çekmek yasak.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Lumbini'deki Maya Devi Temple,  Pushkarini adlı kutsal havuzun ve kutsal bir bahçenin hemen yanında yer almaktadır. Bu tapınak, Maya Devi'nin Gautam Buddha'yı doğurduğu noktayı işaret ediyor ve bu yerin arkeolojik kalıntıları, MÖ 3. yüzyıl civarında Ashoka zamanına kadar uzanıyor. Gautam Buddha'nın MÖ 563'te doğduğu söyleniyordu. Tapınak, 1978 yılında Japon mimar Kenzo Tange tarafından tasarlandı ve peyzajlı göller ve dünyanın her yerinden çeşitli mimarlar tarafından inşa edilen bir dizi manastırdan oluşan çalışma hala devam ediyor. Neyse ki, anıtların veya tapınakların hiçbiri 2015'teki Nepal depreminden etkilenmedi.

Bu tapınakta yürüyerek gezebileceğiniz gibi tekneyle de bir bölümünü gezebilirsiniz. Burada mutlaka kalın galoş yanınızda olsun. Budha’nın aydınlanma yaşadığı alana girerken ayakkabılar çıkarılıyor. Alan çimenlik bir yer. Ayaklar daha doğrusu çoraplar kötü bir şekilde kirleniyor.  Orda tapınağı bulunan ülkelerin tapınak yapıları farklı.  Her biri ayrı bir mimariyle yapılıyor. Zamanınız varsa hepsini görün. Biz hepsini gezemedik çünkü çoğu inşaattı.

Kamboçya'nın tapınağı. Kadın inşaat işçileride çalışıyor.

Lumbini küçük bir kasaba .  Chitwan’da otobüsle buraya gelirken buraya yakın bir yer olan Bhairahawa’da indiriyorlar. Oradan taksiyle Lumbini’ye gelebilirsiniz. Hatta başka gelen varsa ortak binebilirsiniz ücreti bölüşmüş olursunuz. Birde taksi Şoförü kandırıp otelinize götürmek için fazla para isteyebilir. Sadece Lumbini merkeze otobüs terminaline  bırakmasını söyleyin. Oradan otelinize bisikletten bozma tuktuk ile çok rahat gidebilirsiniz. 


 Burada kaldığımız otel bir tapınağın bahçesindeydi. Muhtemelen tapınak misafirhanesi olarak da kullanılan bir yerdi. 



Tapınak içinde her an maymunlar karşınıza çıkabilir.



Mayanmar Golden Temple


Myanmar Golden Temple




Gezdiğimiz gün hava kapalıydı. O yüzden fotoğraflar biraz problemli. Çok güzel ve ilginç bir yer. Eğer Nepal gezisi düşünüyorsanız mutlaka programa katın pişman olmazsınız. 
Buradan Pokhara'ya gittik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder