NEPAL GEZİ REHBERİ

                              NEPAL GEZİ REHBERİ ( 20 Ocak- 2 Şubat 2018 )

Nepal'de cok sık karşılaşacağınız çiçek satan dükkanlar.


Nepal'de iki haftalık bir gezi yaptık. Sırasıyla Katmandu, ChitwanLumbiniPokhara şehirlerini gördük.

İstanbul Katmandu arası uçakla yaklaşık 6 saat 30 dakika sürüyor. Nepal Türkiye saat farkı 2 saat ve 45 dakikadır. Katmandu havaalanına indiğinizde öyle bizdeki gibi bir yer beklemeyin. Önce vize için bayağı bir bekliyorsunuz. Para aldıkları için yeşil pasaporta da vize var. Vizenizi aldıktan sonra geçiş yapıp bavul almaya gittiğinizde öyle şerit falan yok. Her uçağın bavulları ayrı ayrı öbekler şeklinde bırakılıyor. Bavulların içinde kendi bavulunuzu bulup almalısınız. Biz kalacağımız oteli gitmeden ayırttığımız için bizi havaalanında otel görevlisi aldı.

Katmandu Durbar Square
Katmandu Durbar Square

Bunda sonraki gideceğimiz yerlerde kalacağımız otelleri kaldığımız otel müdürünün yardımıyla ayarladık. Çok rahat ettik. Otellerde gayet iyi çıktılar. Bu yöntemi tavsiye ederim. Hotel Yanbu’nun Müdürü bu konuda bayağı iyi.

Dört şehrini iki haftada gezdik. Tekrar gitmek ister misiniz derseniz seve seve gitmek isterim. Aslında çok pis bir ülke. Katmandu’da maskeyle gezdim. Sürekli yerlere tüküren insanlar var. Havası çok kirli. Ama doğal güzelliği, otantikliği sizi cezbediyor. Çok farklı bir kültür. Kadınlar erkeklerle beraber inşaat ve yol yapımında çalışıyor. Tuvalet kuyruğuna beraber giriyor. Kadın erkek diye ayırmıyorlar. Dini törenleri , Ölü Yakmaları her şey ayrı ilginç geliyor. 

Chitwan National Park
Chitwan National Park

Şehirler arasında yolculuk yaparken otobüsler var. Otobüsler halkın bindiği ve Turistlerin kullandığı arasında çok küçük farklar var. Yollar çok zorlu. Ama mutlaka gündüz yolculuk yapın. Halkın bindiklerine denk gelseniz önemli değil, şoförler gayet iyi. Çok sabırlı ve dikkatliler. Öyle yollarda geçiyorsunuz ki bazen bakamıyordum. O halde birde İki araba karşılıklı gelince daha sıkıntılı. Şoförler hepsinin üstesinde geliyorlar. 

Lumbini Budha'nın Aydınlanma Yaşadığı Ağaç

Yemekleri gayet güzel.  Baharatlı  ama lezzetli.  Yine de yerken dikkatli olmakta fayda var. Mideniz hassas ise dikkatli olun. Kahvaltı biraz sıkıntılı. Biz giderken beyaz peynir ve zeytin götürdük. İki hafta bize yetti. Özellikle mutlaka momo yiyin. 

Öncelikle gitmeden  maske ve kalın galoş mutlaka alın. Maske Katmandu’da gerekli. Galoş ise Tapınaklara girerken ayakkabı çıkarıldığı için özellikle Lumbini’de  Budha’nın aydınlanma yaşadığı bölüme girerken toprak zeminde kalın galoş iyi olur.

Yapılan araştırmalara göre Nepal'in ilk bilinen tarihi M.S. 4.yy da Hint prensliklerinin kurulmasıyla başlıyor. Kralıkla yönetilen ülke Haziran 2001'de Prens Dipendra, içlerinde Kral ve Kraliçeninde bulunduğu aileden 11 kişiyi ve kendisini öldürmüştür     ( Söylenene göre ailesi sevdiği kızla evlenmesine izin vermediği için). Kardeşi başa geçiyor. 28 Mayıs 2008'de Monarşi yıkılıp Federal Demokratik Cumhuriyeti kurulmuştur. Nepal'de çok sayıda etnik grup vardır.

 Çok sayıda dil konuşulmaktadır. Devletin resmi dili Nepali'dir. Halkın %80'i Hindu'dur.

 Pokhara Phewa Gölü 
                                                                                                                   
Gitmek istiyorsanız ön yargılarınızı bir kenara koyup öyle yola çıkın yola. Gittiğiniz yerlerdeki insanları eleştirmeyin. Her kültür kendi için de tutarlı. O insanları tanıyın eleştirmeden, yargılamadan.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder