TAHRAN GEZİ REHBERİ

                          TAHRAN GEZİ REHBERİ - İRAN (20 -22 0cak 2019 )

Azadi Kulesi

İran’ın başkenti Tahran’a gittik gezdik. Tahran’da görülmesi gereken yerler Azadi Tower, Gülistan Sarayı, Kapalı Çarşı, Milad Kulesi, Sadabad Sarayı, Niavaran Complex, İran Halı Müzesi, Reza Abbasi Müzesi, Mücevher Müzesi, Bastan(Arkeoloji) Müzesi

Havaalanına inerken bayanlar başını kapatmalı. Vizesiz ülkelerden biri. Kontrol bölümlerinde kadın erkek ayrı geçişleri var. Hatta bu geçişlerde halen elle kontrol devam ediyor. Biz İran içinde dört uçuş yaptık. Bizdeki gibi çok sıkı kontroller yok. Suyla gayet rahat geçebiliyorsunuz. Havaalanında taksi tam bir bela. Başınızın etini yiyorlar. Dışarda taksi büroları var oradan ayarlayın. Özel taksiler bile size teklifte bulunabiliyorlar. Bu konuda bir standart yok. Öncelikle havaalanında biraz döviz bozdurun daha sonra zor olur. Çunku bozduracak döviz büroları pek yok. Otellerde çok düşük bozuyorlar.

İlk gün Azadi tower’a gittik. Çok büyük bir alan . Gösterilerin kutlamaların yapıldığı yer. İran’ın sembolü halıne gelmiş. Pers İmparatorluğu’nun kuruluşunun 2500. Yılında Muhammed Rıza Şah tarafından yaptırılmış. Anıtın bulunduğu meydanın adı Şah’ındevrilmesinden sonra Meydan-ı Azadi(kurtuluş meydanı) olarak değiştirilmiş. Kulenin içine girebiliyorsunuz. Alta bir müze var. Muzeden asansörle yukarı çıkıp çevreyi görebilirsiniz ama bina ve yol dışında bir şey yok. Muzesi güzel özellikle yöresel bebekler ilginç.

Milad Kulesi-Dünyada en yüksek 6. kule

Ulaşım için metroyu kullanabilirsiniz. Trafik çok kötü. İstanbul gibi bir tarafiğe sahip. Metronun resmini çekerseniz gideceğiniz durakları belirleyip öyle gidersiniz. Metroda Yalnız Kadınlara ayrılmış bölümler de var. Karışık bölümlere binmeye tereddüt etmeyin bir sıkıntı yaşamazsınız. Sizden Yaşlı bir erkek bile kalkıp yer verebiliyor.

Milad Kulesinin 12. Katında seyir terası var. Gün batımında ordaydık. Güzel bir kare yakalarız dedik ama hava çok puslu olduğu için pek umduğumuz gibi olmadı. Önce size bir tanıtım yapıyorlar. Dünyadaki diğer unlu kuleleri tanıtıp 6. Büyük kule olduğuyla övünüyorlar.

Gülistan Sarayı

Gülistan sarayı Kaçar Hanedanı dönemine ait bir saray. UNESCO Dünya Mirası Listesinde.  Pehlevi Hanedanı döneminde de Resmi törenlerde kullanılmış. Büyük bir bahçenin içinde birçok harika binalardan oluşan bir saray. Her binanın girişi için ayrı bir ücret ödeniyor. Bizim gittiğimiz dönemde Bakım yapıldığı için bütün yapılarına ücret ödemeden girdik. Hepsi ayrı güzel . Sanki kristal içinde geziyorsunuz hissi veriyor. Küçük  büyük ayana parçalarıyla  ve renkli camlarla süslenmiş. Mermerden tahtın bulunduğu salonda görülmeğe değer. Burayı sorduğumuzda telaffuz farklılığından dolayı anlaşmaktan zorluk çektik. Buradan çıkınca hemen yanında bulunan kapalı çarşıya doğru gidin. Halka sorarsanız sizi başka bir yere yönlendirirler. Kapalı çarşı çok güzel ve çok kalabalık. Halkı genellikle burada yemek kuyruğunda göreceksiniz. Fastfood tarzı yiyecekler revaçta. Bizde denedik pizzaları çok güzel. 

Sadabad Sarayı Bahçesi

Sadabad Sarayına Meshed’den dönünce Bendder Abbas Uçağını beklerken gezdik. Havaalanına uzak bir mesafede. Trafiği düşünüp metroyla gittik ama pek de fark etmedi. Yaklaşık bir saat sürdü. Dönüşü taksiyle yaptık aynı süre oldu. Sadabad sarayı  Pehlevi döneminde kalma çok büyük bir alanda birçok bağımsız binadan oluşan dağların eteklerinde bir saray. Binaların hepsi müze olarak kullanılıyor. Bahçeye girerken de ücret ve her bölüm için ayrı ücret alınıyor. Kısa süre için gezilebilecek bir alan değil. Bir gün ayırmak lazım. Biz bir saat kaldık.

Gülistan Sarayı-Mermerli Taht

İki gün gezdikten sonra Meshed’e Uçakla gittik. Diğer alternatifleri elemek zorunda kaldık çünkü çok uzak.

İran yurt içi uçuşları Mehrabad havaalanında yapılıyor. Burada her hava yolu başka bir terminalde kalkıyor. 6 farklı terminal var. Taksinin sizi doğru götürmesi için uçağınızın hangi terminalden kalkacağını bilmeniz gerekiyor.

Tahran’da Parsian Kowsar Terhan Hotelde kaldık. Oda kahvaltı gecelik 35 dolara kaldık.

 

İran'da yediğimiz değişik kebaplar. Kebapların yanına turunç getiriyorlar. Yağlı yemeklerde daha iyi oluyormuş.
Gülistan Sarayı

Sadabat Sarayı Giriş Ücretleri

Sadabat Sarayı
Buradan Meşhed'e gittik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder