UZUNGÖL GEZİ REHBERİ

                           UZUNGÖL GEZİ REHBERİ ( 2-4 Temmuz 2017 )


Buradan Samsun, Ordu ve Uzungöle gittik. Çok uzun kalamadık çünkü ayın 5 inde Gürcistan’a gitmamiz gerekiyordu. Samsun’da yurt dışına arabamızla çıkacağımız için belge almak için uğradık. Gürcistan ve Azerbeycan için gerekmiyormuş. Samsun’da sadece Bandırma Vapurunu ziyaret ettik. Bir gece kaldık.

Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ü 9.Ordu Müfettişi (Mirliva) olarak kurmayları ile birlikte İstanbul’dan Samsuna getiren Bandırma Vapuru tarihteki yerini almıştır.

Yük vapuru olarak İngiltere’de yapılan gemi birçok el değiştirdikten sonra,  İdare-i Mahsusanın statü değiştirerek 28 Ekim 1910 yılında Osmanlı Seyrüsefain İdaresi(Osmanlı Denizcilik İşletmesi) olunca geminin adı Panderma Bandırma olarak değiştirilerek posta vapuru haline getirilmiştir. 
 

19 Mayıs 1919 tarihinde Atatürk ve Silah Arkadaşlarını Samsuna getirdikten sonra yine posta hizmetlerine devam etmiştir. 1924 yılında Türkiye Seyrüsefain İdaresi tarafından hizmet dışı bırakılmıştır.


Samsun'dan Ordu'ya gittik. Ordu’da Boztepeye çıktık. Manzara çok güzel. Boztepe  denizden 450 mt. yükseklikte. Karayoluyla veya teleferikle çıkabilirsiniz. Gittiğimiz yerlerde teleferik varsa mutlaka teleferik tercih ediyoruz. Size de tavsiye ederim.  Buradan da Uzungöl’e gittik.

Akşam saatlerinde varabildik. Bir gece burada kaldık. Pansiyonlar ve oteller çok uçuk fiyatlar söyledi. Arap turistlerin çok olmasından dolayı fiyatlar çok uçmuş. Akşam uzungöl ilginç bir şekilde Las Vegas gibi ışıl ışıl şekilde ışıklandırılmış. Hiç hoş değildi. Doğa tamamen bozulmuş.


Ertesi gün tekrar Uzungöl'ün kenarına gittik. Oradan dağlara doğru yaylalara gittik. Çok güzel bir doğa. Böyle yok etmeye nasıl kıyıyorlar açıkçası anlamadım (anlamayacak bir şey yok tabiki para için). Yaylalarda temmuz olmasına rağmen halen kar vardı.



Uzungöl Trabzon'a 99 km ve Çaykara ilçesine 19 km uzaklıkta, deniz seviyesinden 1090 m yükseklikte bulunur.

 Vadinin ortasında bulunan ve yamaçlardan düşen kayaların Haldizen Deresi’nin  önünü kapatmasıyla oluşmuş göl, "Uzungöl" olarak bilinir ve çevreye aynı ad verilmiştir. 




Gölün su mihtarı, mevsiminde gelen su miktarı ile bağımlı olarak cüzi farklılıklar gösterse de, genelde boyu 1000 metre, eni 500 metre, derinliği ise 15 metre civarındadır. Gölde alabalık yaşamaktadır.



Uzungöl'den döndükten sonra yol üstünde Eskitoğlu Balık Tesislerine uğradık. Kesinlikle tavsiye ederim harika yemek ve manzara sizi bekliyor.


kaynakca :tvk.csb.gov.tr/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder