YEZD GEZİ REHBERİ

                                           YEZD'E GİTTİK GEZDİK-İRAN ( 29 OCAK 2019)

Yezd
Şiraz’dan Yezd’e 6 saatlik bir otobüs yolculuğu ile gittik. Gece 1 gibi Yezd’e geldik. Otobüsler yatan koltuklarla oldukça rahat. Yolda yiyecek servisi gayet iyi. Yol üstü duraklara çok kötü.
Buraya bir gün ayırabildik. Sabah  erken saatte gezmeye başladık. Gezilmesi gereken yerler Zoroastrian Towers of Silence (suskunlar kuleleri), Zoroastrian Fire Temple(Ateş Tapınağı), Jameh Mosque of Yazd(Cuma camii), Amir Chakhmaq Complex(çakmak meydanı), Dowlat Abad Garden, Ayna Müzesi (taksi şoförünün tavsiyesi), Yazd tarihi bölgesi başlı başına gezilmesi gereken bir yer. Sokaklarında kaybolun diyeceğim ama Google haritalar sayesinde kaybolmak artık mümkün değil.
Zoroastrian Towers of Silence (suskunlar kuleleri)

Zoroastrian Towers of Silence (suskunlar kuleleri)
Zoroastrian Towers of Silence (suskunlar kuleleri) , Zerdüş inanışında ölülerin kuşlar tarafından yenmesi için bırakıldıkları kuleler. Çok etkileyici bir alan. O kadar etkilendim ki ölülerin bırakıldığı yere çıkınca o bölgede fotoğraf çekmemişim. Sonradan farkettim. Kullerin üstü yüksek duvarlarla çevrelenmiş, ortasında da kalan kemiklerin konduğu bir çukurluk var.İran devriminden sonra bu uygulama yasaklanmış. Bayağı merdiven çıkmanız gerekiyor. Giriş ücreti 150 000riyal.
Ateş Tapınağı

Frahvahar Sembolü
Biz otelde çıkınca bir taksi tuttuk. Bizi 800 000riyala önemli yerlerin çoğunu gezdirdi.
Suskunlar kulelerinden ateş tapınağına gittik. Zerdüşt dininin en önemli ateş tapınaklarından biri. Binanın içindeki müzede kutsal ateş, 470 yılından beri hiç sönmeden yakılmaktaymış. Görevli rahipler, badem veya kayısı odunları ile ateşi beslemekte , 24 saat süreyle hiç sönmeden yanmasını sağlamaktaymış. Bu ateş Yezd’e Ardakan’daki orijinal yerinden 1940 yılında getirilmiş. Binanın dış girişinde Zerdüştlerin Frahvahar denilen kuş-adam sembolünü görebilirsiniz.
Bu sembolde kuş-adamın bir elinde sadakat anlamına gelen yüzük vardır. Öbür eli saygıyı ifade etmektedir. 
Üç katlı kanatlar : Sözlerde ve davranışlarda saf olmayı temsil ediyor.
Üst kanatlar : Düşünceyi 
Orta kanatlar : Sözleri
Alt kanatlar : Eylemleri 
Kuyruk: Kötülüğü 
Elindeki çember: İyiliği
Belindeki ise kötülüğün buluşmasını temsil ediyor.
Sol tarafa doğru olan baston iyiliğe doğru ve diğeri ise kötülüğe doğru gitmeyi simgeliyor.
Giriş ücreti 150 000riyal.
470 yılından beri sönmeyen ateş

Zerdüşt Müzesinde Zerdüşt gelenekleri tanıtılmış

Buradan çıkınca taksicinin tavsiyesiyle Ayna Müzesine gittik. Güzel bir müze. Düvarlardaki minyatürler çok güzel. Her yerde olduğu gibi burada da vitray camlar var. Müzenin girişi 80 000riyal. 
Dowlat Garden
Oradan Dowlat Garden’a gittik. Güzel bir bahçe. Yine içindeki yapılarda vitray camlar var. 
Girişi 200 000riyal.
Amir Çakmak Meydani
Oradan tekrar merkeze geldik. Merkezde Çakmak Meydanını gezdik. Zaten tarihi bölgede olduğumuz için sokak aralarına daldık. Orda Cuma camisini gördük. Bazı evlerde restorasyon yapılmaya başlanmış. Mutlaka tepede olan bir kafe bulup oturun. Tepeden ayrı güzel. Burada kuleler göreceksiniz. Bunlar Bad Gir denilen rüzgar kuleleri. Bunlar evlerin havalandırma ve soğutma sistemleri. Kaldığımız otelde bu tarihi bölgedeydi. Tavsiye ederim ayrı bir deneyim evlerin içini başka şekilde göremezsiniz.
Cuma Camii
Buradan otobüsle İsfahan’a gittik. Yine akşam saatini tercih ettik. İki kişi 200 000riyal.Yazd İsfahan arası yaklaşık 4 buçuk saat sürüyor. Otobüsler oldukça rahat. Yatma pozisyonuna gelen koltuklar var. Ayrıca yiyecek servisi gayet iyi.
            Yezd’de Jungle Hotelde kaldık. Oda kahvaltı gecelik 18 dolar.
Zoroastrian Towers of Silence (suskunlar kuleleri)


Zoroastrian Towers of Silence (suskunlar kuleleri)

Ateş tapınağında bulunan bir kuyu.İçinde şarkı söyleyen birine denk geldik yankı muhteşem
                                                    Video için burayı tıklayın.

Dowlat Garden

Yezd sokakları

Yezd'de bacalar

Buradan İsfahan'a gittik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder