BERLİN GEZİ REHBERİ

                   BERLİN GEZİ REHBERİ - ALMANYA ( 20 -24 Temmuz 2019 )

Berlin'e gittik gezdik.

Varşova – Berlin Ecoline Otobüs firması 7 saat sürdü. Bir kişi 12€. Burada kaldığımız otel ( Happy Go Lucky Hostel 3 gece toplam 155€) görülmesi gereken bölgenin dışındaydı. Ama çok da uzak değildi. Charlottenburg bölgesindeydi. Otelimizin grafitileri çok güzeldi. 

gittikgezdik
East Side Gallery - Berlin duvarında kalan bölümler grafitilerle kaplanmış.
Gezilecek yerler: Charlottenburg Sarayı, Kaiser-wilhelm-gedächtniskirche(protestan kilisesi), Kaufhaus des Westens, Berlin Zafer Sütunu, Großer Tiergarten , Bellevue Palace, Reichstag(cam kubbeli tarihi parlemento binası), Brandenburg Kapısı, Katledilen Avrupalı Yahudiler Anıtı, Potsdamer Platz, Bebelplatz( kitapların yakıldığı meydan.), German Historical Museum, Müze Adası( Bode Müzesi, Pergamonmuseum, Alte Nationalgalerie, Neues Museum, Altes Museum, Berlin Katedrali), Berliner Fernsehturm ( Tv kulesi), Alexanderplatz ( meyan), Rotes Rathaus ( belediye binası), Neptunbrunnen (Fıskiye), Nikolaikirche ( kilise), East Side Gallery ( Berlin duvarında kalanlar grafiti ), Checkpoint Charlie, Berlin Yahudi Müzesi, Berlin Wall Memorial.

Burada yolculuk yapabilmeniz için öncelikle turist kartı almalısınız. Bir metro istasyonunda bulabilirsiniz. Değişik içerikleri var. İnceleyip size en uygun olanı seçin. Biz 72 saatlik ve müze indirimi olmayanı seçtik. Kişi başı 29 € . Bununla sınırsız metro ve otobüse binebiliyorsunuz. Yalnız aldıktan sonra ilk binerken önce durakta kart okutma makinelerine okutun. Yoksa ceza yazarlar. Okutunca üstüne tarih ve saat basılıyor ve böylece saat işlemeye başlıyor. Ulaşım çok rahat. Tren istasyonlarında tuvalet 1€. Çok pahalı olsada çok temiz .
gittikgezdik berlin
East Side Gallery - Berlin duvarı

East Side Gallery, uluslararası bir özgürlük anıtı. Berlin'in Friedrichshain-Kreuzberg semtindeki Mühlenstraße boyunca Berlin Duvarı'nın 1.3 km uzunluğunda bir parçasıdır. 1990 yılında Berlin Duvarı'nın doğu yakasında dünyanın çeşitli yerlerinden ressamların yaptığı 105 resim içermektedir. Resimlerin bir kısmı hava şartlarından dolayı zarar gördü. 2000 yılından itibaren kar amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından onarılmaya başlandı.

gittikgezdik berlin
Müze adası- Berlin katedrali
Müze adsına mutlaka gidin .Burada birçok müze var. Biz diğer müzelere girmedik sadece Pergamon (bergama) müzesini gezdik. Giriş 19€. Bu müze tamamen Türkiye ve Ortadoğu Ülkelerinden getirilen tarihi eserlerden oluşuyor. Gezerken  üzülümeden edemiyorsunuz. Ama bizim ülkelerde değer verilmediğini ve orada verilen değeri görünce de mutlu oluyorsunuz.  Ayrıca bu müzenin birde panoramasının bulunduğu bir bina daha var. Oraya aynı biletle girebiliyorsunuz. Tarihi Bergama'nın bir panoraması yapılmış ve seslerle desteklenmiş. Mutlaka görün. Muhteşem bir müze yapmışlar.

gittikgezdik berlin
Pergamon (bergama) Müzesinde Türkiye'de götürülen tarihi eser
gittikgezdik berlin
Müze adası Bode Müzesi

gittikgezdik berlin
Zafer Sütunu

Berlin Zafer Sütunu, Großer Tiergarten , Bellevue Palace, Reichstag( tarihi parlemento binası), Brandenburg Kapısı bunların hepsi aynı parkın içinde. Hepsini aynı zamanda görebilirsiniz. Biz oradayken bu bölgede festival vardı. 

Berlin Zafer Sütunu, 1864 yılında Heinrich Strack tarafından İkinci Schleswig Savaşındaki Prusya zaferinin anısına tasarlanmıştır.  Bir trafik kavşağı tarafından çevrelenen sütuna, dört yer altı tüneli aracılığıyla yaya ulaşımı mümkündür. Bu tünellerin planları 1941 yılında aynı zamanda sütunla Brandenburg Kapısı arasındaki yolu da genişleten Albert Speer  tarafından çizilmiştir. 285 basamaklı dik merdiveni çıkarak sütunun tepesine, heykelin hemen altına çıkmak mümkündür. Buradan Sovyet Savaş Anıtı’da dahil olmak üzereTiergarten’ın geniş bir manzarası görülür.

gittikgezdik berlin
Brandenburg Kapısı

Kapı 1788-1791 yılları arasında yapılmıştır. Brandenburg Kapısı on iki sütuna, altı giriş kapısına ve altı çıkış kapısına sahiptir. Sütunlar, toplam beş yol oluşturur, vatandaşların sadece dıştaki iki kapıyı kullanma hakları vardı. Ortadaki yol ise kraliyete ve önemli trafik geçişlerine ayrılmıştı.

Kapının en üstünde Quadriga (Olimpiyat oyunlarında ve diğer oyunlarda yarıştırılan, yan yana koşulmuş dört at tarafından çekilen araba ) vardır. 1806'dan sonra, Napolyon Prusya’yı yenince Quadriga'yı yerinden söktürdü ve Paris’e götürdü. 1814 yılında Prusyalı General Ernst von Pfuel Napolyon'u yenip Paris'i ele geçirince Quadriga'yı geri aldı ve Berlin'e geri getirdi. Kapı daha sonraları birleşmiş özgür Berlin'in sembolü oldu ve 22 Aralık 1989'de,  yeniden açıldı.

gittikgezdik berlin
Cam kubbeli tarihi parlemento binası

Bina, mimar Paul Wallot tarafından 1884 ile 1894 yılları arasında Spree nehrinin kenarında, Tiergarten semtinde neo-rönesans tarzında inşa edilmiştir. 1933 yılında meydana gelen yangında ve İkinci Dünya Savaşın’da oluşan ağır hasarın ardından, bina 1960'lı yıllara kadar atıl hâlde durdu. 1960'lı yıllarda  bina tamir edilerek sergi ve özel etkinlikler için kullanıldı.1991 yılında binanın parlamento binası olarak kullanılması kararı alındı. Parlemento binasına girilebiliyor ama bir gün önceden randevu alınması gerekiyor.

gittikgezdik berlin
Bebelplatz( kitapların yakıldığı meydan)

Bebelplatz, 10 Mayıs 1933 akşamı birçok Alman üniversite kentinde düzenlenen kötü şöhretli Nazi kitap yakma törenlerinden birinin yeri olarak bilinir . Kitap yakma çalışmaları milliyetçi Alman Öğrenci Derneği tarafından başlatıldı ve ev sahipliği yaptı .  Yaklaşık 20.000 kitabı yaktılar . Humboldt Üniversitesi'ndeki öğrenciler, yıldönümünü kutlamak için her yıl meydanda kitap satışı yaparlar.

gittikgezdik berlin
Bebelplatz( kitapların yakıldığı meydan) .
Yakılan kitapları temsilen yakılmış bir kağıt ve boş raflar yapılmış. 


gittikgezdik berlin
Belediye binası

Kızıl Belediye binası 1861 ve 1869 yılları arasında inşa edilmiş. Önünde çok güzel bir meydan var.

gittikgezdik berlin
Katledilen Avrupalı Yahudiler Anıtı
Bir diğer görmeden dönmeyin diyeceğimiz yer  Katledilen Avrupalı Yahudiler Anıtı. Çok ilginç bir anıt. Giriş ücretsiz ama içinde bir müze var onun girişi ücretli. 
gittikgezdik berlin
Bu taraf mutluluğu simgeliyor

gittikgezdik berlin
Bu taraf kırık oyuncaklarla mutsuzluk simgeliyor
Bahnhof Berlin Friedrichstrabe istasyonunda bir heykel. 1938-1945 yılları arasında trenlerin insanları mutsuzluğa veya mutluluğa götürdügünü simgeliyor. 
gittikgezdik berlin
Berliner Fernsehturm ( Tv kulesi) ve  Alexanderplatz ( meyan)


gittikgezdik berlin
Gendarmenmarkt - tarihi meydan


gittikgezdik berlin
Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie, bölünmüş Berlin'de Doğu-Batı geçiş noktası . 1961 senesinden 1990 senesine kadar üçüncü ittifak geçiş noktası olarak kullanılan geçiş kapısıdır.

gittikgezdik berlin
Großer Tiergarten - Parkta her kıtadan getirilmiş özel taşlar var.

gittikgezdik berlin
Großer Tiergarten - Biz ordayken Christopher Street Day festivali vardı


gittikgezdik berlin
Großer Tiergarten - Biz ordayken Christopher Street Day festivali vardı


gittikgezdik berlin
Buda ünlü dönerci. Önünde kuyruk hiç bitmiyor.
Burada 3 gece 3 gün kaldık. 23 günlük gezimiz böylece bitti ve eve dönüş.....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder