EĞİRDİR GEZİ REHBERİ

                          EĞİRDİR GEZİ REHBERİ ( EĞİRDİR GÖLÜ )

         Gittik Gezdik

           Isparta iline bağlı Eğirdir Gölü kıyısında bir ilçe. Isparta'ya 34 km uzaklıktadır. Eğirdir Gölü’nün büyük bir bölümü ile Kovada Gölü’nün tümü ilçe sınırları içindedir.  Denizden yüksekliği 918 metredir.

gittik gezdik
Eğirdir Gölü

         Eğirdir ve çevresinin Arzava Krallığı  M.Ö. 2000-1200 döneminden beri meskun olduğu buluntulardan ve kayıtlardan anlaşılmaktadır.  Bu yöreye Luwi uygarlığı çağında Askawana yani Ada Ülkesi  adı verilmiştir. Yöre, Arzava Krallığından sonra M. Ö. 1200 yıllarında Friglerin egemenliğine girdi. Daha sonra M. Ö. 687-547 yılları arasında Lidyalılar tarafından işgal edildi. Eğirdir kentinin Lidyanın son hükümdarı Kroisos M.Ö.560-547 tarafından kurulduğu ve ilk adının da Krozos olduğu sanılmaktadır. Şehrin iç kalesi de Lidyalılar tarafından inşa edilmiştir.

gittik gezdik
Eğirdir adalarına soldan bakış

gittik gezdik
Eğirdir adalarına sağdan bakış

Balık lokantaları, dünyaca tanınmış kerevitleri ile Starking ve Golden elmalarının en lezzetlisi Eğirdir’de bulunur. Eğirdir göl kenarında bulunan elma bahçelerinde Türkiye’nin en güzel elmaları yetişir. Akpınar Köyü, Eğirdir şehir merkezinden 7 km uzaklıkta, şirin bir köydür. Buradan, Eğirdir Gölü’nü, Yeşil ve Can adalarını, Barla ve Anamas Dağları’nı, Boğaz Ova’yı sıcak bir çay içerek ve gözleme yiyerek görmek mümkündür.

gittik gezdik
Eski evlerden biri

gittik gezdik
Eğirdir kalesi

Eğirdir Gölü, Türkiye’nin ikinci en büyük tatlı su gölü. Doğal içme suyu havzası olmasının yanı sıra biyolojik çeşitlilik değerleri bakımından uluslararası öneme sahip bir sulak alan.

Eğirdir Gölü içine uzanan iki ada vardır; bunlar Can Ada ve Yeşilada’dır. İnce kumlu ve gölün yüzmeye en elverişli yerleri Altınkum Plajı ile Bedre Koyu’dur. 

Aya Stefanos (Yeşilada) Kilisesi  19. yüzyıl mimari özellikleri gösteren kilise, doğu batı yönünde derinlemesine dikdörtgen planlıdır.

gittik gezdik
Eğirdir Gölü

gittik gezdik
Eğirdir Gölü

Barla Kasabası        

Eğirdir İlçesi’nin inanç turizmindeki önemli noktalarından biri Barla Kasabası’dır. Barla’ya her yıl yüzbinlerce turist gelmektedir. Turistler 2.737 m yükseklikteki Barla Dağı’na, Barla evlerine, tarihi eserlere ve Çamdağı’na rağbet etmektedir. Barla Dağı dağcılar için önemli çıkış noktalarından biridir. Çamdağı’ndan Eğirdir Gölü’nün muhteşem manzarasını izlemek mümkündür. Barla’da “Cennet Bahçesi” olarak adlandırılan bahçe de yoğun ziyaretçi çekmektedir.

gittik gezdik
Barla köy evleri

gittik gezdik
Barla'dan Eğirdir Gölü

Barla Kasabası’nda yer alan Aya Georgios Kilisesi dikdörtgen planlıdır. Kilisenin dış duvarları, narteks kısmı ve orta mekanı moloz taşlarla yapılmıştır.

Eğirdir'de Kemik Hastalıkları Hastanesi ile Dağ ve Komanda Okulu bulunmaktadır.

 

gittik gezdik
Eğirdir Gölü'nde Gün batımı

gittik gezdik
Eğirdir Gölü
Eğirdir Gölü’nün en önemli özeliklerinden bir diğeri denizle olan bağlantısıdır. Kovada kanalı ile Kovada Gölü’ne gelen sular Kovada Vadisi’nden, Aksu Çayı’na oradan da karstik yollarla Akdeniz’e boşalmakta idi. Son yirmi yıldır gölün suları Çandır Ovası’nda yaptırılan Karacaören I ve II Barajlarına gelmektedir. 
gittik gezdik
Isparta gülleri

Eğirdir Gölü'nün tabandan yani yeraltından Beyşehir Gölü ile bağlantılı olduğundan aşırı tarımsal sulama ve etrafındaki binlerce su kuyusu ve göletler nedeniyle beslenmesi engellenen Eğirdir Gölü gibi, Beyşehir Gölü’de aynı sorunları yaşıyor. Tabandan bağlantılı olması nedeniyle de iki gölün yaşadığı su kaybının birbirini bileşik kaplar hesabıyla olumsuz etkilemektedir.

gittik gezdik
Eğirdir Gölü

Eğirdir Gölü’nün doğal kaynakları ve biyolojik çeşitlilik değerleri kirlilik tehdidiyle karşı karşıya. Özellikle tarımsal kirlilik, Türkiye’nin pek çok sulak alanı ve içme suyu kaynağında olduğu gibi Eğirdir Gölü’nün de geleceğini etkileyecek. Göl çevresindeki tarımsal faaliyetlerde aşırı ilaç ve gübre kullanımı sonucunda yılda yaklaşık 1800 ton kimyasal toprağa ve suya karışıyor. İlaçların ambalajları ise düzgün bertaraf edilmediği için yılda yaklaşık 70 ton katı atık ortaya çıkıyor.

Kaynak: https://www.wwf.org.tr/ne_yapiyoruz/doga_koruma/doal_alanlar/egirdir_golu/

http://www.isparta.gov.tr/egirdir

gittik gezdik
Eğirdir'de Keçi sürüleri



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder