FAS GEZİ REHBERİ

                        FAS ( RABAT-KAZABLANKA-MARAKEŞ )  ( 26 – 31 ocak 2020)

Fas'a gittik gezdik.

Kasım ayında uçak biletlerimizi alarak gezimizi planlamaya başladık. 6 günlük hazırlamak zorunda kaldık.   Süre kısa olsa da, mümkün olduğu kadar çok yer görmeye çalıştık. Özellikle Marakeş’teki gezilerimizi tur firmalarıyla yaptık. İstanbul Kazablanka arası uçakla yaklaşık 5 saat sürüyor. Saat farkı 2 saat.  

Fas'da Argan ağaçlarına çıkarak meyvesini yiyen keçiler
Tamamen turistik amaçlı yerleştirilmişler.
Uçağımız gece Kazablanka’ya indi. Otelimizi önceden ayırtmıştık.  Kenzi Basma Hotel de 2 gece konaklama 100 € (kahvaltı hariç). Havaalanı otel arası 300 dirhem (30 €). Taksilerde taksimetre yok. Pazarlıkla gidiliyor. Pazarlık yapmadan binmeyin.  Kazablanka’da çok görülmeye değer yerler yok. O yüzden tren ile Başkent Rabat’a gittik. Casa Port Rabat’a giden trenlerin kalktığı istasyon. Casa port sahile yakın. Kazablanka Rabat arası iki saate yakın sürüyor. Gidiş dönüş iki kişi 160 dirhem (16 €). Aynı gün gidip döndük.
V. Muhammed Mozolesi -Rabat 
 Rabat kesinlikle görülmesi gereken bir yer.  Rabat Agdal tren istasyonun da önce tranvay ile Hassan Tower'a gittik. Çok büyük bir alan . Aynı alanın içinde Al-Hassan mosque ve V. Muhammed Mozolesi bulunuyor. Kapıda nöbetçi atlı askerler var. Nöbet değişimlerini de görün. 

Fas kralı ve iki oğlu, rahmetli Kral II. Hasan ve Prens Abdullah’ın  mezarlarını içerir. İnşaatı 1971'de tamamlandı. II. Hassan, 1999'daki ölümünün ardından oraya gömüldü

Hassan Tower - Rabat

1195 yılında Almohad Halifeliği'nin üçüncü Halifesi olan Ebu Yusuf Yaqub al-Mansur tarafından yaptırılan kule, dünyanın en büyük minaresi olmak üzere tasarlandı. Fakat Ebu Yusuf Yaqub al-Mansur’un 1199'da ölümünün ardında  camide inşaat durdu. Kule, amaçlanan 86 m yüksekliğinin yaklaşık yarısı olan 44 m'ye ulaştı. Caminin geri kalanı da eksik bırakıldı. Sadece birkaç duvarın başlangıcı ve 348 sütun inşa edildi.

Kale içi ev yapısı-Rabat
Buradan bisikletli tuktukla Kasbah of the Udayas’a gittik. Çok büyük bir kale yapısı.  Atlas Okyanusunu burada seyredin. Kale içinde beyaz mavi boyalı evler var. Burada kale içini yürüyerek gezdik. Çok ilginç bir ortam.  Şeker kamışı suyu içmenizi tavsiye ederim. Çok hoşumuza gitti. Kale içinde Museum of Oudayas, Rabat old market ve The great mosque görebilirsiniz. Kaleden çıkıp sahile doğru giderseniz kalenin ihtişamını daha net görürsünüz. Burada yöresel bir çorba içtik. Çok güzeldi. Bir günü burada geçirdik hava kararmasına yakın Kazablanka'ya döndük. 

Kaleden Atlas Okyanusu

10. yy’da inşaa edilen kale UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer almaktadır.

Kaleden görüntüler-Rabat
 

Kalede bulunan dükkanlardan biri-Rabat
Kazablanka modern bir yapıya sahip ve dönüşüm bu yöde. Açıkcası pek ilgimizi çekmedi. Sinemda dan dolayı ismi en çok bilinen yer ama otantikliği kalmamış. Kazablanka’dan 28 Ocakta öğlene doğru Marakeş’e gideceğimiz için sabahı değerlendirip sahile gittik. Atlas Okyanusunun kenarında devasa bir camii yapılmış. II. Hasan Camii gerçekten çok büyük ve şehrin her yerinde görülebilen bir minareye sahip. Fas’da minareler kare şeklinde yapılmış. Minare yapıları muhtemelen Avrupa’daki kulelerden etkilenmiş.
II. Hasan Camii

Kral II. Hasan’ın bir rüyası üzerine yapımına başlanan bu muhteşem cami, kralın rüyasına uygun şekilde Fransız mimar Michel Pinseau tarafından tasarlandı  ve Bouygues tarafından inşa edildi. Atlantik kıyısında denizin doldurulması ile elde edilen bir alan üzerine inşa edilmiştir. Aynı anda 25.000 kişinin cami içinde 80.000 kişinin avluda namaz kılmasına olanak verecek derecede geniş olan caminin minaresi, 210 metrelik uzunluğu ile dünyanın en uzun minaresidir. 1980 yılında yapımına başlanan cami, sekiz yılda tamamlanmış. 

Kazablanka feneri
Bu camii'nin tam karşısında deniz feneri var. Zamanımız fazla olmadığı için buradaki gezimizi bu camiiyle sınırladık. Ünlü sinema filminden Rick's Café'nin benzeri burada yapılmış. Turistlerin çoğu orayı ziyaret ediyormuş ama bize cazip gelmedi oraya gitmedik.

Kazablanka’dan  Marakeş’e  giden trenler Casa Voyageurs’da kalkıyor.  Yaklaşık üç buçuk saat sürüyor. Trenleri çok rahat. Gidiş dönüş iki kişi 600 dirhem (60 €). Marakeş’de Hotel Racine’de kaldık. 3 gece kahvaltı dahil 107 €. Kahvaltıları fena değil. Bize biraz yakın. Otelde bulunan bir tur firması aracılığıyla gezilerimizi düzenledik.
Bahia Palace (19.yy’da yapılmış bir saray.)


Bahia Palace- Duvar süslemeleri muhteşem
Gittiğimiz gün şehir içi tur yaptık. Kişi başı 15€ ya Bahia Palace, El Badii Palace, Tanneries (bir çok deri tabakalama yerinden biri)  ve Jemaa el-Fna  meydanını gezdik. Özel taksiyle bizi bu yerlere götürdüler ve en son Jemaa el-Fna  meydanında kaldık. Bu meydanı mutlaka görün . Eski şehir ve market alanı.
El Badii Palace(16. yy’da yapılan saray günümüzde harabe şeklinde.)


El Badii Palace

Deri tabakalma atölyesi
Deri tabakalma atölyesi. Rehber eşliğinde ve nane koklayarak gezilebiliyor. Burada güvercinlerin dışkıları da kullanılıyormuş.

Jemaa el-Fna meydanın da tam bir cümbüş var. Aşırı bir ses karmaşası mevcut. Burda gün batımını seyretmek için bir cafeye girelim dedik. Terasta bir bölümü vardı. Çok uyanıklar bu bölüme girerken önce içecek paranızı ödeyip içeceğinizi alıp öyle girebiliyorsunuz. Tam bir izdiham mevcut. Herkes gün batımı fotosu çekmek için burayı tercih etmiş. Burada çay diye nane çayı veriliyor. 
Jemaa el-Fna  meydanını

Jemaa el-Fna  meydanını ve Koutoubia camii minaresi
Akşam için her tur programında bulunan Chez Ali Show’a gittik. Kişi başı 45€. Gösteri ve akşam yemeği dahil. Açıkçası tam bir hayal kırıklığı yaşadım. Yemek muhteşemdi. Kesinlikle tavsiye ederim. Ama gösteri olmasa da oluru. Girişte birkaç şarkı söyleyen grup karşılıyor. Yemekten sonra açık alanda gösteri yapılıyor. Eğer bizim gibi kışın gidecekseniz çok sıkı giyinin. Zaten akşamları 5 derece gündüz 25 derecenin üstüne çıkıyor sıcaklık. İzlerken bayağı üşüdük. Birkaç atlı silah sıkıp at sürüyor arada bir dansöz çıkıyor sahnenin ortasında, çok uzakta seyrediyorsunuz.
Chez Ali Show'un gösteri alanı


Chez Ali Show'da yemekler
İkinci gün kişi başı 30 € ya öğlen yemeği dahil Ourika bölgesine gittik. Burası Atlas dağları eteklerinde Berberilerin yaşadığı köylerin bulunduğu bir yer. Bir de şelale var. Otantik güzel bir bölge. Ourika ırmağı kenarında yemek için restaurantlar yapılmış.
Ourika

Ourika bölgesinde bir Berberi evi

Ourika
Üçüncü gün Essaouira’ya gittik. Kişi başı 30€. Marakeş merkezden 4 saat mesafede. Yolda giderken argan ağaçlarına çıkarılmış keçiler ve argan yağı üretimi olan yerlerde durduk. Ülkede arğan yağı üretimi oldukça çok. Her yerde bir üretim merkezi var. Argan yağından üretilmiş çok değişik ürünler mevcut. Keçiler arğan ağaçlarının meyvesini yemek için argan ağaçlarına çıkıyorlarmış. Bunun görselliği dikkat çekince şimdi özellikle turistler fotoğraf çeksin diye sahipleri tarafında yavru keçiler ağaçlara yapılan yerlere yerleştirilmiş. Argan kabuklu bir yemiş. Fıstığa benziyor. Tadına baktım biraz buruk ve acı tadı var.
Argan yağı üretimi yapan kadınlar

Argan yağı üretimi ve satışı yapan bir dükkan
EssaouiraSuvayr  şehrinde Atlas Okyanusu kenarında bir kale. Kale içi oldukça güzel. Kale surlarının devamında şehrin balıkçılık limanı var. Tekneler limana öyle ilginç yerleştirilmiş ki bakarken gözler yoruluyor. Burada ki balık pazarını mutlaka görün. Okyanus kenarı olmasına rağmen deniz kabuğu satışı yok. Deniz kabuğu koleksiyonu yaptığımız için gittiğimiz yerlerde varsa mutlaka alıyoruz. Suvayr’ın çok güzel bir kumsalı var.
Essaouira kalesi

Essaouira kalesi

Suvayr balık çarşısı ve limanı

Suvayr balık limanı

Son günümüzde öğlene kadar zamanımız olduğu için kısa süreli bir deve safari ayarladık. Marakeş'e yakın bir bölgede kıraç bir alanda bir saatlik deve safari yaptık. Kişi başı 30€. Olesent bölgesi. İlk defa deveye bindim. İlk çok zor geldi ama alıştım. Çok zevkliydi. Burada Berberilerin kafa bağlama şeklini de öğrendik.
Deve safari yapılan bölgedeki çadırlar-Marakeş

Deve safari yapılan bölge-Marakeş

Deve safari-Marakeş
Uçağımız Kazablanka’da kalktığı için Kazablankaya trenle geldik. Böylece 6 günlük Fas gezimiz bitmiş oldu. Uçuşlar da dahil toplam 1500 € ya mal oldu. Halkı Fransızca biliyor. İngilizce bilen çok az. Ülkenin resmi dili arapca ve Fransızca.  Bu nedenle alışveriş yaparken biraz zorlandık. Burada doğal taş oldukça fazla . Dükkanlarda çok güzel renklerde doğal taşlar görebilirsiniz. Genelde hijene pek aldırmıyorlar. Et satan dükkanlarda etler açıkta asılı veya tezgahta dışarda duruyor. Ama trafikte çok medeniler. Yaya gördüler mi hemen duruyorlar. Ülke ucuz değil. Her konuda fiyatlar bizim fiyatlara yakın. Pazarlık yapmadan alış-veriş yapmayın. Taksiye binerken de kesinlikle fiyat sormadan binmeyin. Pazarlık da yapabilirsiniz.
Koutoubia camii-Marakeş

marakes
Jemaa el-Fna  meydanın da kapalı çarşı-Marakeş




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder