RİGA GEZİ REHBERİ

                  RİGA GEZİ REHBERİ - LETONYA ( 12 – 15 Temmuz 2019)

Baltık Ülkelerinden bir diğeri olan Letonya'nın Başkenti Riga'ya gittik gezdik.

Tallinn – Riga Luxexpres otobüs firması 5 saat sürdü bir kişi 24€. Burada kaldığımız (Hostel Latberry 3 gece toplam 117€ ) otel yine tarihi bir binadaydı. Yalnız bu sefer 6. kattaydı. Asansör olmadığı için bu durum biraz sıkıntı yarattı, birde biraz gezilecek bölgeye uzaktı.  

The Freedom Monument
Riga güzel bir şehir. Çok keyifli geçti gezimiz çünkü hava çok güzeldi. Herkes ırmak kenarında parklarda güneşlenmek için fırsatı değerlendiriyordu. Bizde onlara katıldık. Parkta  uzanarak güneşlenmenin tadını çıkardık.  
Riga’da Sadece sorun tuvalet eksikliğinde. Bulduğunuz tuvaletlerde bu şehre hiç yakışmayan cinsten. Bu konuda dikkatli olun fırsatları kaçırmayın.

Özgürlük Anıtı (Freedom Monument) 1918 ile 1920 yılları arasında yaşanan Letonya Bağımsızlık Savaşı’nda hayatını kaybedenler yapılan, ülkenin en önemli anıtı. 1935’te Letonya’nın da en önemli noktasına yerleştirilir. Asker heykellerinin bulunduğu bölümde oldukça yüksek bir sütun üzerinde Milda isimli bir kadın heykelinin ülkenin 3 bölgesini temsilen elinde tuttuğu üç yıldızdan oluşuyor. Ulusal törenlerin gerçekleştirildiği anıt üzerinde, vatan ve özgürlük yazısı bulunuyor.


Özgürlük anıtının iki tarafında park alanı yapılmış.
Bu park alanı çimlere oturup çevreyi seyretmek için
 en güzel yerlerden.
Gezilecek yerler: Vērmane Garden ( gitmesenizde olur bildiğiniz basit bir park), Riga Nativity of Christ Cathedral (çok güzel), Latvian National Museum of Art, Art Nouveau building, Powder Tower , The Swedish Gate (beklentinizi yüksek tutmayın), Cat House (kedi heykeleri olan bir bina), The Small Guild, Three Brothers, Museum of Foreign Art, Riga Castle (öyle büyük bir kale beklemeyin sadece müzenin binasını saran duvarlar mevcut), Riga Katedrali, Rātslaukums (meydanın adı), Kara Kafalılar Evi ( isim sizi yanıltmasın bir tüccar topluluğunun adı), St. Peter's Church, Bremen Town Musicians (kilisenin hemen arkasında Bremen mızıkacıları heykeli), The Freedom Monument (bu meydandaki parkları gezmenizi tavsiye ederim. Güneşte varsa biraz keyif yapın otların üzerinde), Riga Radyo ve Televizyon Kulesi, National Library of Latvia, Victory Park (Rusların Almanlara karşı kazandıkları zaferin anıtının bulunduğu park. Tavsiye ederim.) , Maras Dikis (Viktorya parkınıa yakın yürüyerek gidebilirsiniz güzel bir göl), Riga Central Market (yöresel yemekleri burada bulabilirsiniz.).
Kara Kafalılar Evi
( isim sizi yanıltmasın bir tüccar topluluğunun adı)

Riga'daki evlenmemiş tüccarlar, armatörler ve yabancılar için bir kurulan bir lonca . 14. Yüzyılda  inşa edildi . 17. yüzyılın başlarında Mannerist süslemelerin çoğunu ekleyerek büyük işler yapıldı. Kara Kafalılar binası, günümüzde turizm ofisi olarak kullanılıyor. Kara kafalılar denmesinin tam olarak nedenini öğrenemedik. İnternetten yaptığım araştırmada birçok farklı neden yazılmış. Bu meydandaki bir çok yapı gibi bu binada İkinci Dünya Savaşında yıkılmış.

The Swedish Gate

Eski Riga’yı işgallerden korumak için şehrin çeşitli yerlerine surlar yapılmış ve kapılar açılmıştır. Toplamda 8 kapısı bulunan surların bugün sadece biri ayakta. Bu da 1968 yılında dönemin İsveçli iktidarlar tarafından inşa edilmiş olan İsveç Kapısıdır.

Powder Tower
14. yüzyılda inşa edilen Barut Kulesi, ilk olarak Kum Kulesi olarak biliniyordu . Kasabanın Kum Kapısı adı verilen sur sisteminin bir parçasını oluşturuyordu. Sistem toplam 25 kuleden oluşuyordu. Duvarları kırmızı tuğladan yapılmıştı ve o günlerde herhangi bir askeri saldırıya dayanacak kadar kalın olan üç metreye kadar ölçüldü. 17. yüzyılda kule barut deposuna dönüştürüldü ve daha sonra adını Pulvertornis (Barut Kulesi) olarak değiştirdi.

Daugava Nehri ve Tv kulesinin bulunduğu ada
Burada tekne turu yaptık. Farklı fiyatlar vardı biz 10€ ya yaptık. Tv kulesinin bulunduğu adaya kadar giden bir turdu. Bize yetti. Otobüs biletleri 1€. Otobüsün içinde alabiliyorsunuz. Daugava nehri üzerinde bulunan Akmens Tilts köprüsünde yürüyün gayet güzel. Bu nehrin kenarında oturun dinlenin çok dinlendirici etkisi var.
Riga Katedrali
Riga Başpiskoposunun ikametgâh ettiği katedral, Baltık ülkeleri arasındaki en büyük Orta Çağ katedrali olma özelliğine sahip. 13. yüzyılda inşa edilen katedral. Riga ve Navigasyon Tarihi Müzesi de katedralin içerisinde yer alıyor.
Pazar yeri
Pazar yeri
Riga Central Market yerel bir Pazar. Pazara mutlaka uğrayın. Açık bölüm ve kapalı birkaç alan var. Kapalı bölmelerin birinde yöresel yemekleri bulabilirsiniz. Gayet güzel yemekleri var. Biz kaldığımız iki gün de oraya gidip yedik. Otobüs terminaline yakın.
Three Brothers ( üç kardeşler)
 Üç kardeşler, farklı yüzyıllarda farklı mimari özelliklere sahip olan ve bitişik şekilde inşa edilmiş üç tane bina.
Cat House ( kedi ev)
Çatısında kedi heykelleri olan bina. Riga'da görülmesi gereken yerlerden biri. Evin hikayesi ise, locaya küsen bir tüccar evin tepesine sırtı loca evine dönük kediler koyar. Buna kızan loca ile daha sonra barışırlar ve sonra kedilerin yüzünü loca binasına cevirir.
Riga Castle
Daugava Nehri’nin yakınında bulunan Riga Kalesi, 14. yüzyılda inşa edilmiş. 1938’den itibaren Letonya hükûmetinin resmi adresi olan kale, ayrıca Ulusal Tarih Müzesi olarak hizmet veriyor. Üç katlı olan Riga Kalesi’nin, dört tane de kulesi bulunuyor.
Art Academy of Laatvia

Riga Nativity of Christ Cathedral


Bremen Mızıkacıları

Heykel, 12.yüzyıl’da Bremen’den Riga’ya gelen tüccarlar tarafından yaptırılarak bir dostluk nişanesi olarak şehre hediye edilmiş.


Victory Park (Rusların Almanlara karşı
kazandıkları zaferin anıtı )

1909'da Rus İmparatorluğu'na fiilen katılımının 200. yıldönümünün büyük ölçekli kutlamalarının arifesinde kuruldu . Park kompleksinin resmi açılış töreni, 1910 yılının ortalarında, Çar II. Nichols ve dönemin Riga Belediye Başkanı huzurunda açıldı.   1923'te park, Letonya Bağımsızlık Savaşı  sırasında Albay Pavel Bermondt-Avalov  komutasındaki Batı Rus Gönüllü Ordusu’na karşı 1919'da kazandığı zaferin onuruna Zafer Parkı olarak yeniden adlandırıldı . 

1985'te Sovyet Ordusu askerlerinin onuruna bir anıt açıldı.  Bu noktada Riga Şehir Meclisi, parkı yeniden Zafer Parkı olarak değiştirdi. 


Maras Dikis (Viktorya parkınıa yakın
yürüyerek gidebilirsiniz güzel bir göl)

Maras Dikis (Viktorya parkınıa yakın
yürüyerek gidebilirsiniz güzel bir göl)
Buradan Litvanya'nın Başkenti Vilnus'a gittik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder