VARŞOVA GEZİ REHBERİ

                 VARŞOVA GEZİ REHBERİ - POLONYA ( 20 -24 Temmuz 2019 )

Varsova'ya gittik gezdik.

Minsk – Varşova Ecoline otobüs firması 10 saat sürdü. Bir kişi 40€. Burada kaldığımız otel (Warsaw Hostel Centrum 4 gece toplam 150€) eski şehre yakındı. O yüzden pek araba kullanmamız gerekmedi. Burada çok sinek var. Isıran cinsten değil ama elinizdeki her şeye yapışıyorlar. Özellikle dondurma yerken büyük sorun. Dondurma dükkanları çok . Yemeden geçmeyin.

Varşova eski şehir meydanı ve Kraliyet Şatosu
Gezilecek yerler:  Palace of Culture and Science, Warsaw Barbican, Eski Şehir Market Alanı, Multimedia Fountain Park, Kraliyet Şatosu, Varşova Eski Şehir, Unknown Soldiers' Grave ( meçhul asker anıtı), Roman Catholic Church of the Visitants, Copernicus Science Centre,  Fryderyka Chopina Müzesi , Varşova Ulusal Müzesi, Łazienki Park, Aazienki Sarayı, Wilanów Sarayı (bahçesi de çok güzel ve giriş ücretli. Bahçe ve müze 30 zloti).
Otobüs bileti içerde alınabiliyor veya büfelerde bulabilirsiniz. Gidilecek süreye göre bilet parası alınıyor. Bir saatlik süre 4,40 zloti. Yarım saatlik yol için 3,50 zloti. 
Eski Şehir Market Alanı

Varşova Eski Şehir başkentin en eski parçasıdır ve en önemli turistik yerlerinden biridir. Bölgenin kalbi restoran, kafe ve dükkanlar açısından oldukça zengindir. Etraftaki sokaklar surlar, Barbican ve St. John Katedrali gibi ortaçağ mimarisine sahiptir. Eski Şehir, 13. yüzyılda kuruldu. 

1980 yılında Unesco  tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. II. Dünya Savaşında büyük yıkım yaşamıştır.

Palace of Culture and Science
Kültür ve bilim binası zaten ihtişamıyla dikkatinizi çekecektir. Gidip görün. Çok ilginç ve büyük. Buradan eski şehir bölgesine yürüyerek gidebilirsiniz. Varşova Bilim ve Kültür Sarayı’nın içinde sinema, tiyatro, kütüphane, spor kulüpleri, bilimsel enstitüler, üniversite ve müzeler gibi birçok kurum barındırır. 1955'te Sovyet mimar Lev Rudnev 'in mimarlığında tamamlanmış. Kültür ve Bilim Sarayı Polonya'nın en yüksek binasıdır.

Meçhul Asker Anıtı
Meçhul Asker Anıtını'da görün. Sürekli yanan bir ateş ve sürekli nöbet tutan iki asker var. Törenlerde bu anıtın olduğu alanda yapılıyor. 1. Dünya Savaşı ve Polonya-Sovyet Savaşı boyuncu hayatını kaybedenler olmak üzere Polonya için yaşamını kaybetmiş tüm askerlere ithaf edilmiş. 972-1945 tarihleri arasında yapılmış savaşların isimleri sütunlarda yazılı. Sabah Asker değişim törenine denk gelebilirsiniz.
Multimedia Fountain Park

Varşova su işleinin anısına yapılan park gündüz serinlik, akşam gösteri sunuyor. Akşamları müzik eşliğinde çok güzel bir su gösterisi sizi bekliyor.

Multimedia Fountain Park

Ulusal Müze
Varşova Ulusal Müzesi Eski Şehrin dışında . Çok büyük bir müze. Bizim gittiğimiz gün 23 temmuzda müze ücretsizdi. Nedenini öğrenemedik ama iyi oldu. O kadar büyük ki ancak yarısını belki gezebildik. Çünkü çok yorulduk. Muhteşem eserler var. Bir süre sonra artık dikkat dağılmaya başlıyor. 
Ulusal müze içinde muhteşem tahta oymacılığı eserleri var
Özellikle ağaç oymacılı ile yapılan eserler çok etkileyici. Açılır kapaklarla dolap gibi yapılan eserler harikaydı.
Wilanów Sarayı
Merkezin dışında kalan iki saray var. Wilanów Sarayı en uzak olan. Bahçesi de ücretli. Bahçe ve müze 30 zloti. Wilanów Sarayı, 17. yüzyılın son çeyreğinde Kral III. John Sobieski  için inşa edilmiş. 1805 yılında ilk kez bir bölümü müze yapıldı. II. Dünya Savaşında ve daha sonra tahrip olduysa da 1962’de halka açıldı.  Jezioro Wilanowskie gölü kenarında çok güzel bir bahçeye sahip.  
Wilanów Sarayı bahçesi Jezioro Wilanowskie gölü

Wilanów Sarayı bahçesi Jezioro Wilanowskie gölü

Aazienki Sarayı

Bir diğer saray Aazienki Sarayı. Łazienki Parkın içinde . Park ücretli değil. Sadece müzeler ücretli. Park çok büyük ve çok güzel. İçinde Stawy Łazienkowskie Gölü var. Zaten saray da bu gölün ortasında bir ada da. Parkın içinde göl kenarına taşınabilir sandalyeler konmuş. İstediğiniz gibi oturup dinlenebiliyorsunuz. Park tamamen doğal .Sincaplar,  kuşlar, fareler her yerde. Sincaplara ceviz verebilirsiniz.

Aazienki Sarayı ve Łazienki Park

Varşova Barbican

Barbican ve bir zamanlar Varşova'yı çevreleyen karmaşık tarihi sur ağının kalan kalıntılarından biridir. 1540 yılında daha eski bir kapının yerine dikildi. Şehrin savunmasında etkili oldu.

Eski şehirde duvarlarda göreceğiniz ilginç görüntüler olacak.

Kilise kapısı

Gittiğimiz gün sokak festivali vardı. Bir çok ülkeden gösteriler seyrettik.


Festivalde aynı zamanda dans dersleri de vardı.
Burada 4 gece 3 gün kaldık. Buradan Almanya'nın Başkenti Berlin' gittik gezdik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder