İZNİK VE GÖLÜ

                       GİTTİK GEZDİK : İZNİK  VE GÖLÜ (25.10.2020 )

gittik gezdik
Abdulvahap Sancaktarı Türbesinden İznik

Bolu Yedigöller gezisinden sonra İznik’e doğru yola çıktık. İznik’e akşam üstü gelebildik. Önce Öğretmen evinde girişimizi yaptıktan sonra, çevreyi gezmek için dışarı çıktık. Elimde Telefon navigasyona bakarken bir delikanlı önüme geçip, 'pardon siz falanca yerde öğretmenlik yaptınız mı?' diye sordu. Evet dedikten sonra ben şok halde bakakaldım. 1997-98 yıllarından çalıştığım okuldan bir öğrenci beni bunca zamandan sonra ve maskeliyken tanımıştı. Halen hatırladıkça şaşırıyorum. Öğretmenlik gerçekten muhteşem bir meslek. Öğrencim ziraat mühendisi olarak burada çalışıyormuş. Ama bölge hakkındaki tarihi bilgisi ayrı bir hayretlik durumdu. Zamanı olmadığı için gezdiremedi ama ayak üstü kısacık zamanda şehrin tarihini bir çırpıda anlatıverdi. Şaşkın bir halde İznik’i gezmeye başladık.

gittik gezdik
İznik Gölün'den gün batımı

İznik Gölü, görebilen gözler için yılda iki kez tekrarlanan bir doğa olayı yaşanıyor. Her yanı dağlarla çevrili olan gölün sadece bir yerinde boşluk bulunmakta. Bu küçük boşluk Karsak Boğazı olarak biliniyor. Boğaz, gölün batısında olmasına karşın, gün batımı senede sadece iki kez buradan suyun içine batar gibi bir izlenim verir. 14-21 Mart ile 3-10 Ekim tarihleri arasında, güneş suya değdiği an suyun içerisinde dağılır. Dünya üzerindeki göllerde çok az rastlanabilecek bu doğa olayının en güzel görüldüğü yer ise İznik’e bağlı Çakırca Kasabası. Bu tarihlerde şenlikler düzenlenmektedir .

gittik gezdik
İznik Gölün'den gün batımı

İznik Gölü Marmara Bölgesinin en büyük, Türkiye'nin ise beşinci büyük doğal gölü olan İznik Gölü, tektonik bir tatlı su gölüdür. Rakımı 85 metredir. İznik gölünde çok ciddi şekilde kuraklık ve su çekilmesi görülmekte. En önemli etki küresel ısınma ve iklim değişikliği. İznik gölünün etrafındaki fabrikaların kapasitesinin çok üstünde su çekmesinden dolayı da göldeki suda azalma söz konusu, İznik gölü çevresindeki fabrikalarla hem kirletilmektedir. Hem de çevredeki fabrikalar gölden su çektiği için İznik gölü ciddi şekilde zarar görmektedir. İznik Gölü'nde tatlı su ıstakozu ve yayın, sazan, akbalık, gümüş gibi 27 değişik balık türü bulunur. Gümüş balığının tamamı ihraç edilir; diğer ürünler bölgede tüketilir.

Halkın temel geçim kaynağı tarımdır. Dünyaca meşhur çinileriyle, Turizm sektörü açısından son derece önemli bir merkezdir.

gittik gezdik
Ayasofya Camii

İki ana caddenin kesiştiği yerde, kentin tam ortasındadır. Bizans dönemi eseridir ve tahminen XI. yüzyıldaki depremden sonra yenilenmiştir. 1331 yılında Orhan Gazi Camii adını almıştır. Deprem ve yangınlarda tahribe uğramıştır. XVI. yüzyılda Mimar Sinan tarafından büyük ölçüde değişikliğe uğratılmış ve yenilenmiştir. 

gittik gezdik
Ayasofya Camii ve Saat kulesi

XIV ve XV. yüzyıllarda XVI. yüzyılda İznik bir sanat merkezi olmuş, dünyaca ünlü çini ve seramikler burada üretilmiştir. İznik, Hellenistik çağdan kalma ızgara planlı kent yerleşimi, Roma, Bizans ve Osmanlı döneminden kalan anıtsal yapıları ile tarihi kent dokusunu bütün canlılığıyla korumaktadır. Kent yakınlarındaki Karadin, Çiçekli, Yüğücek ve Çakırca Höyüklerinde M.Ö. 2500 yıllarına inen uygarlık izleri saklıdır.

gittik gezdik
İznik Kale duvarları

gittik gezdik
İznik Kale duvarları

 İznik Surları, 4970 metre uzunluğunda, çift sur sistemiyle yapılmış, 4 ana kapı ve 12 tali kapıdan oluşuyor. Bu surların dört ana kapısı; İstanbul kapısı (kuzeyde), Lefke Kapısı (doğuda), Yenişehir Kapısı (güneyde) ve Göl Kapısı (batıda, bugün yok). İznik Surları'nın geçmişi, İ.Ö. 258 tarihlerine dayanır.

gittik gezdik
Roma tiyatrosu kapalıydı gezemedik

gittik gezdik
Göl Kapıdan geriye kalan
gittik gezdik
İznik Müze Binası

gittik gezdik
İznik Gölü

gittik gezdik
Abdulvahap Sancaktarı Türbesinden İznik

 I. ve VII. EKÜMENIK KONSİLLER İznik, Hristiyan alemi açısından da ayrı bir öneme sahiptir. Zira ilk ekümenik konsil, M.S. 325 tarihinde 218 piskoposun katılımıyla burada yapılmış ve Hristiyanlık dinine hayat veren ve "İznik Yasaları" adıyla bilinen 20 maddelik karar Senatüs Sarayında alınmıştır. İmparator I. Constantinus'un huzurları ile yapılan I. konsil şiddetli tartışmalara sahne olur. İskenderiyeli din adamı Arius'un "Hz. İsa'nın sadece bir insan olduğu ve tanrıdan dünyaya gelmediği" şeklindeki kısa sürede taraftar toplayan tezi, toplantıya katılan piskoposları çileden çıkarır. Sonuçta bugün de savunulan Hz. İsa'nın tanrının oğlu olduğuna dair sav kabul görür. Arius ve arkadaşları toplantıdan kovulur. VII. ve son Ekümenik Konsil 787 tarihinde İznik'teki Ayasofya Kilisesi'nde yapılır. Kısacası İznik Hristiyanlık açısından önemli bir dini cazibe merkezidir. 

Kaynak: www.iznik.gov.tr

Burada bir gece kaldıktan sonra, İnegöl'e doğru yola çıktık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder