KÖPRÜLÜ MİLLİ PARKI

                                  KÖPRÜLÜ MİLLİ PARKI

gittik gezdik
Köprüçay

Koprülü Milli Park’ın kaynak değerini oluşturan Köprüçay’ın Bolasan köyü ile Beskonak arasında meydana getirdiği yarma vadi, 14 km uzunluğu ve 100 m’yi aşan duvar yüksekliği ile Türkiye'nin en uzun kanyonlarından biridir.  Isparta'nın Sütçüler ilçesinde başlayan Köprüçay , Serik'in güneyinden Akdeniz'e dökülür. Rafting yapmaya uygun bir kanyon oluşturmakta. İki tarafı dik, çıkılması hemen hemen imkansız olan kanyon yeraltı suları ile beslenir.

gittik gezdik

gittik gezdik
Türkiye’nin en önemli rafting rotalarından biri. Rafting yapılabilen bölgenin başlangıcında iki adet de tarihi köprü bulunmaktadır, küçüğü (bugrum kopru) asıl usta tarafından, kemerli büyük köprü (oluklu köprü) ise ustanın kalfası tarafından inşa edilmiştir. Köprülü Kanyon ismini de bu köprülerden almıştır. Oluklu köprü ulaşımda kullanılmaktadır. Toplam uzunluk 14 m. genişlik ise 3,5 m.dir. Kocaçay uzerinde Büğrüm köprü yapılmış. Köprüçay üzerinde Oluklu köprü yapılmış. Yapılış tarihleri tam bilinmemekle beraber M.Ö. 2.yy diye tahmin ediliyor.
gittik gezdik
Büğrüm Köprü

gittik gezdik
Oluklu Köprü

Oluklu Köprünün yakınında başlayan Rafting parkuru 2-3 zorluk derecesindedir. Parkur boyunca sık sık karşılaşılan çağlayanlar parkura heyecan katmaktadır. Yaklaşık 10 km. süren yolculuk sonrası Beşkonak'ın ilerisindeki beton köprüye ulaşılır. Amatör sporcular için parkurun beton köprüden hemen önce sonuçlandırılması önerilir. Ancak profesyonel sporcular beton köprüden sonraki ilk kanyona girebilirler. İkinci kanyona kesinlikle girilmemelidir. Bu kanyondan akarsu bazı kısımlarda kayaların altında kaybolmakta ve biraz ileride tekrar çıkmaktadır. Yaklaşık 3 km. süren birinci kanyonun bitiminde sol taraftan yürüyerek asfalt yola ulaşılabilir

gittik gezdik
Köprülü rafting

gittik gezdik
Raftingin bittiği beton köprü

Bunun yanı sıra, nehrin batısındaki dağlık arazide bulunan antik Selge kenti; nehrin kenarındaki kaleler, su kemerleri, Roma Devri’ne ait köprüler ve tarihi yollar gibi pek çok arkeolojik kaynaklar, Köprülü Kanyon’un önemini artırmaktadır.  

gittik gezdik
Köprüçay

gittik gezdik
Köprüçay

İlginç oluşumlu Adam kayalar ve Tazı kanyonu da  yine bu bölgede bulunmaktadır. Aziz (St.) Paul’un Anadolu’daki ilk misyonerlik macerası sırasında yürüdüğü yol olarak bilinen Aziz Paul Yolunun 45 km’lik kısmının Milli Park sınırları içinde kalmaktadır.

gittik gezdik
Köprüçay

gittik gezdik
Köprüçay

gittik gezdik
Köprülü kanyon

Köprüçay kenarında birçok rafting merkezi ve konaklama tesisi bulunmakta. Yaz kış her zaman rafting yapılabilmekte. Yazın özelikle bulabilirseniz mehtapta rafting yapabilirsiniz. Biraz soğuk oluyor ama değer. Konaklama tesislerinde çadırda kalabileceğiniz gibi bungalovlarda da kalabilirsiniz. Birçok imkan mevcut. Yemekler genelde güzel.

gittik gezdik
Köprüllü Milli parkı

gittik gezdik

gittik gezdik



Kaynak: https://yigm.ktb.gov.tr/TR-10065/antalya-koprucay.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder