ADANA TAŞ KÖPRÜ

 09.2021

gittik gezdik
Adana Taşköprü
Adana Taş Köprü Seyhan Nehri üzerindedir. Seyhan ve Yüreğir ilçelerini birbirine bağlar.  IV. (385) yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırılmıştır. Adana Arkeoloji Müzesi’nde bulunan kitabesine göre 1700 yıllık olan köprü Roma İmparatorluk Dönemi’nde “Auxentios” adlı bir mimar tarafından yapılmıştır.
gittik gezdik
Adana Taşköprü
Taş Köprü 319 metre uzunluğunda ve 13 metre yüksekliğindedir. 21 kemerinden 14’ü ayaktadır. Ortadaki büyük kemerde iki aslan kabartması görülmektedir. Dünyanın halen kullanılan en eski köprülerden biri olarak bilinmektedir. 2006 yıllında geçirdiği onarımdan sonra köprü araç trafiğine kapatılmıştır.
gittikgezdik
Taşköprü

gittikgezdik
Adana Taşköprü

 MERKEZ SAPANCI CAMİ
gittik gezdik
Merkez Sapancı Cami

Taşköprü’den Adana’nın en büyük camisi olan Merkez Sapancı Camisini görebilirsiniz. Yapımı uzun yıllar almış olan cami 6 minareli bir cami.
gittik gezdik
Merkez Sapancı Cami

1998 yılında hizmet vermeye başlayan Sabancı Merkez Cami toplam 58.900 m2 alan üzerinde kurulmuş olup, 12.900 m2 kapalı alana sahiptir. Cami, 28.500 kişiye ibadet imkanı sağlayabilmektedir.
Seyhan Irmağı kenarında görkemli bir yapıya sahip olan 6 minareli Sabancı Cami'nin 32 metre çapındaki kubbesi sekiz fil ayağı üzerine oturmaktadır. Kubbenin namaz kılınan kottan itibaren yüksekliği 54 metre’dir. Ana gövdeye bitişik dört minare 99 metre, son cemaat mahallindeki iki minare ise 75 metre yüksekliktedir.
gittikgezdik
Merkez Sapancı Cami
Caminin projesi yarışma sonucu seçilen Mimar - Mühendis Necip Dinç tarafından yapılmış ve yapım esnasında müşavirlik ve uygulama aşamalarını da yürütmüştür. 
( kaynak: https://www.sabancivakfi.org/tr/sosyal-tesisler/adana/sabanci-merkez-cami)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder