MEXİCO CİTY

 21.01.2022

gittik gezdik
Aztek ve Maya eserlerinin olduğu müze

Üç haftalık gezimizin ilk durağı Meksika’nın başkenti Mexico City oldu. Buraya gelme ve vize durumunu ayrıca yazdım. Meksika tarihi ve doğası ile bizi büyüledi. Şehirleri kolonial dönem yapıları ile ilgi odağı olsada, Aztek ve Mayaların tarihi eserleri ayrı bir ilgi odağı. Mexico City’nin rakımı 2200m. olduğu için bu yüksekliğe alışkın olmayanların alışması birkaç gün alıyor. O yüzden hareket ederken  biraz yavaş davranmak gerekiyor.

meydanda bulunan iki heykel

Mexico City Aztek’ler tarafında göller üzerine kurulmuş bir şehir. İspanyollar bölgeye gelince onlarda aynı yerde yerleşime devam etmiş. Bu nedenle birçok yapıda eğilme var. Aztek eserlerinin sergilendiği Chapultepek parkında bulunan Nacional de Antropologia Müzesini maalesef tadilat dan dolayı gezemedik. Şehrin tarihi bölgesinde bulunan ve Zocalo olarak bilinen Anayasa meydanı, bir Aztek tapınağının yerine inşa edilen Metropolitan Katedrali , ünlü sanatçı Diego Rivera’nın Meksika’nın tarihini anlatan duvar resinlerinin bulunduğu Palacio Nacional (hükümet binası) , Aztek şamanlarının bulunduğu meudan ve Aztekler tarafından kurban edilenlerin kafataslarının bulunduğu tarihi Huei Tzompantlı kalıntıları aynı bölgede. Kesinlikle şamanlerın olduğu meydanı görün ve şamanlardan birinden bir ayin seyredin. Bu bölge 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine alındı. Meksika Dünya Mirası Listesinde yer alma durumuyla Amerika’da birinci Dünyada yedinci sırada yer alıyor.

gittik gezdik
Zocala - Anayasa Meydanı

gittik gezdik
Aztek tapınağı üzerine yapılan Metropolitan kilisesi

gittik gezdik
Azteklerin kurbanların kafataslarını koydukları antik kent

Dünya Miras Listesinde yer alan kimler tarafından yapıldığı bilinmeyen Teotihuacan Antik Kentidir. Aztek öncesi döneme ait olan ve daha sonra Aztekler tarafından kullanılan bölgeye ismi Aztekler vermiş. 2500 yıl öncesine ait kentin ana caddesi Ölüler yolu çevresinde Ay ve Güneş piramitleri, Quetzalcoatl Tapınağı ve sarayların bulunduğu 1,5km lik yoldur. Bölge 20.yy keşfedilmiş. Çok ihtişamlı görüntüye sahip olan bölge gerçekten çok güzel.


gittik gezdik
Teotihuacan- Ay Piramidi

gittik gezdik
Ay piramidi

gittik gezdik
Ölüler Yolu ve Güneş Piramidi

gittik gezdik
Güneş Piramidi

gittik gezdik
Güneş Piramidi

Teotihuacan kentiyle ilgili gizemlerden biri kentte yaşayanların henüz anlaşılamamış bir nedenle kenti aniden terk etmiş olmalarıdır.

Teotihuacan kentindeki yapıların konumları, Gize’deki piramitler gibi, Orion Takımyıldızının yerdeki yansıması olacak biçimde ve aynı zamanda, Queatzalcoatl Tapınağı’ndan hareketle gezegenlerin yerdeki yansıması olacak biçimde düzenlenmiştir.


gittik gezdik
mavi ev  ( La Casa Azul)

Meksika söz konusu olunca ünlü ressam Frida Kahlo’yu anmadan olmaz. La Casa Azul ( Mavi Ev ) günümüzde müze olarak kullanılan doğup büyüdüğü ve evlendikten sonra yaşadığı aile evi Mexico City’de. Yaşamı boyunca çektiği acılar, çalkantılı yaşamı, dünyaya başkaldırışı ile efsane kadın ressam. Çocukken geçirdiği çocuk felci nedeniyle bacağında sorun vardı. Bu da yetmezmiş gibi Üniversiteye giderken trafik kazası sonucu bir demir parçasının kalçasına saplanmasıyla hayatı altüst oldu. Tıp okurken planları tamamen değişti. Yıllarca yatakta kalkamadı. Bu dönemde resim yapmaya başladı. Bu şekilde başlayan hayatı daha sonra sürekli ağrılar çekmesiyle devam etti. Yine ünlü bir ressam olan Diego Rivera ile evlendi. Evlilik hayatıda çalkantılı geçti. Her zaman mücadeleye devam etti . 1954 yılında öldü. 1958 yılında ailesinin çabaları sonucu yaşadığı ev müzeye dönüştürüldü. Eğer müzede fotoğraf çekecekseniz girişte 30 peso daha ödemeniz gerekiyor. Pandemiden dolayı sınırlı sayıda ziyaretçi alınmakta.


gittik gezdik
Frida Kahlo'nun uzun süre yattığı ve kendi resimlerini yapmasını sağlayan yatağı.

gittik gezdik
Frida Kahlo'nun çalışma masası.
gittik gezdik
uzun süre giymek zorunda olduğu korsesi

gittik gezdik
elbiseleri

gittik gezdik
La Casa Azul bahçesi

Meksika özgürlüklerin olduğu bir ülke. Eşcinsel evliliği bile kabul etmiş. Ülkedeki farklı etnik kökenli insanların dillerini özgürce kullandıkları bir yapıya sahip. Yerel yönetimler farklı diller kullanabiliyor. Ana dil olarak İspanyolca kullanılıyor. Gezerken Gandi heykelinin bulunduğu bir parka denk geldik. Gandi’nin Ülkesi ve Güney Afrika’daki çabalarından dolayı bu park yapılmış.

gittik gezdik
Gandi'nin heykelinin olduğu park

Meksika’nın içkisi tekila Agave kaktüsünün kökünden yapılıyor. Ayrıca bu kaktüsün özsüyündan Palque içkisi yapılmakta. Kaktüsün üzerinden oluşan kurtçuklarda yine tekilanın lezzetini artırmak için kullanılmakta.

gittik gezdik
Tekilanın yapıldığı Agave kaktüsü. Yalnız bu Ortasında ki büyüyen dal dan dolayı kullanılmıyormuş. 

MEKSİKA VİZESİ

 

     MEKSİKA VİZESİ NASIL ALINIR?

     Meksika normal pasaporta online olarak vize verirken, yeşil pasaporta konsolosluğa gitmeden vize vermiyor. Normal pasaport sahipleri; Eğer bir tur firmasıyla gidecekseniz, tur firması sizin adınıza online olarak vize alıyor. Tursuz gidecekseniz kendiniz online olarak alabilirsiniz. Ama yeşil pasaportluysanız tek şansınız Meksika Konsolosluğundan bizzat gidip almanız. E mail yoluyla konsolosluğa bilgilerinizi gönderip randevu talep edersiniz. Onlar size bir süre sonra randevu tarihi ve götürmeniz gereken evrakların listesini gönderiyorlar. Listeyi eksiksiz tamamlayıp randevu saatinde orada olmalısınız. Randevu mailinin çıktısını da almayı unutmayın.  Eşinizle gidecekseniz mutlaka evlilik cüzdanınızı yanınıza alın. Daha önce biten pasaportlarınız varsa hepsi yanınızda olsun. Çünkü kontrol ediyorlar ve vize almanız açısında kolaylık sağlıyor. Türkler için orada Türkçe bilen personel olduğu için dil fazla sorun değil. Meksika İstanbul Konsolosluğundaki eleman çok iyi niyetli ve çok yardımcı oluyor. Banka dökümanlarınız önemli. Banka bakiyelerinizin yeterli olması gerekiyor. Son üç aylık banka hesap dökümanları isteniyor ama bakiye ön planda.

     Neden Meksika yeşil pasaporta böyle vize istiyor derseniz? İki ülke arasında bu konuda herhangi bir anlaşma bulunmamasından. Yeşil pasaportu tanımıyorlar. 

     Ben bu durumları yaşamayayım derseniz, gidip diğer pasaporttan alabilir ve online olarak vize alabilirsiniz. Vize ücreti her yıl yenileniyor. Bize gönderilen bilgi de  44 $ götürmemiz yazılmıştı. Ama yazışmalar ve randevu günü arasında yılbaşı geçtiği için bu miktar 48$ a çıktı. Yanınızda ona göre para bulundurun. Kesinlikle parayı tam istiyorlar. Yani bozuk para bulundurun. Onlar parayı bozmuyor. Yoksa birde dolar bozduracak yer aramanız gerekir. Aynı gün cevap alabiliyorsunuz. Bizim sabah görüşmemiz vardı ön görüşmeden sonra öğleden sonra 13 de gitmemizi istediler. Bizimle beraber gelen çoğu vize alamadı. Biz uzun bir mülakatın sonunda vizemizi aldık.

     Vize almanız ülkeye girebileceğiniz anlamına gelmiyor. Kapıda geri gönderebilirler. Bu ihtimal her zaman var. Neden gittiğinizi ve kalacağınız yerin neresi olduğunu, dönüş biletinizi belgelemeniz gerekiyor. Bayağı zorluyorlar. Turla gidiyor olmamıza rağmen geçişimiz bayağı uzun sürdü. Özellikle Türklere karşı ön yargılılar. Nedeni de birçok kişinin Meksika üzerinden Amerika’ya kaçmasıymış. Turla gidenlerde bile bu kaçışlar oluyormuş.

     Bu da yetmiyor bavullar açılıyor. O yüzden kesinlikle orada yerim diye peynir başta olmak üzere süt ürünleri yanınıza almayın ( Bunun nedeni halkın süt ürünlerine bağışıklığının olmamasından diye duyduk ). Kesinlikle çıkarıyorlar. Gerçi bazı arkadaşların sigaralarına da laf etmişlerdi bize bir şey demediler. Kuruyemişlere bir şey demiyorlar. Gümrükte sıkıntı yaşamak istemiyorsanız ülkenin kurallarına uygun bavul hazırlamak en iyisi. 

     Sağlıklı ve huzurlu bir gezi dilerim.