HAVANA

 28-29 01.2022/ 06-09.02.2022

Devrim meydanı
Biz Küba’ya Meksika’dan geldik. Meksika’nın Cancum Şehrinde pervaneli bir uçakla Havana’ya geldik. İlginç bir uçaktı. 13 numaralı koltuklar yoktu.  Burada Casa De Pariculare denen ev pansiyonlarında kaldık. Kesinlikle tavsiye ederim. Çok ilginç tecrübeler yaşarsınız. Çok ilgili samimiler.  Bölgede birçok büyük otel mevcut. Küba kapıda vize alacağınız ülkelerden. Eğer yeşil pasaportunuz varsa vizesiz giriş yapabiliyorsunuz. Küba’ya en az bir hafta ayırın. Biz 13 gün kaldık. Sırasıyla Havana, Santa Clara, Trinidad, Bayamo ve Santiago de Cuba şehirlerini gezdik. Pandemiden dolayı Santiago de Cuba’dan Havana’ya uçak seferleri olmadığı için mecburen kara yoluyla ulaşım sağladı. Bu da yolda zaman kaybına neden oldu. Küba’da ulaşımda tamamen kredi kartı ile dolar olarak ödeme kabul ediyor. Taksiye binecekseniz nakit pesonuz olmalı. Binerken pazarlık yapmalısınız. Kaldığımız evlere Euro olarak ödeme yaptık.
Havana'da bulunan Atatürk heykeli


Jose Martin Anıtı ( devrim Meydanı)

Devrim meydanı (Che Guevara ve Camilo Cienfuegos)

Gezerken buralardaki gibi dükkanlar göremeyeceksiniz. Her dükkanda da istediğinizi bulamazsınız. Özellikle su bulmakta  zorlandık. O Yüzden ya kaldığınız evlerden temin edin, ya da su satan bir yer gördüğünüzde sakın ertelemeyin sonra alırız diye, hemen alın. Marketlerin önünde kuyruklar göreceksiniz. Burada birçok şey devlet tarafından karneyle verildiğinden kuyruklar oluşuyor. Turistik bölgede yemek konusunda pek sıkıntı yok ama bu bölgelerin dışına çıktığınızda biraz sorun . Çünkü yemek yenecek yer yok. Ayak üstü pizza yiyeceğiniz yerler çok. Gezerken tuvalet sıkıntılı. Tuvaletlerde sifon suyu yok. Taşıma yöntemiyle hallediyorlar.  Nedenini bilmiyorum ama su sıkıntısı var. İspanyolca konuşuluyor. İngilizce bilen bulmak zor. Birçok yerde telefondaki çeviri programını kullandık. 

Başkanlık Sarayının karşısında türistler için birçok farklı otobüs seferi mevcut. Plajlara gidebileceğiniz ve şehir turu yapabileceğiniz otobüsler. Hop on hop of otobüsleriyle şehir turu mutlaka yapın.

Biz Air France ile gidip döndük. Türk Havayolları pandemiden dolayı seferlerini kaldırmıştı. Bu nedenle aktarmalı Paris’de uzun zaman aktarma için bekledik. Küba’da ayrılırken vizesiz olmamızdan yoksa tipimizi mi beğenmediler pasaport kontrolünde herkes geçip giderken bizi didik didik aradılar. El bagajlarımızın açmadık yerini bırakmadılar. Bu da bizim şansızlığımız oldu. Bu şekilde bazı kişileri kontrol ediyorlarmış. Piyango bize vurdu.

iki farklı dükkan

Tarihi bölgede göreceğiniz bu demirler İspanyolların döneminden kalan toplar.

Plaza Vieja

Plaza Vieja

St. Francisco de Asís Basilica


Havana 1515 yılında İspanyol fetihçiler tarafında kurulur. Şehir, bulunduğu konumun uygunluğu neticesinde gelişerek, önemli bir ticari ve askeri liman haline gelir. Şehir korsanalr tarafından bir çok saldırıya uğramıştır. 1607’de şehir İspanyol kolonisi Küba’nın Başkenti olmuştur. 1959’daki Küba devriminin sonrası Amerikalılar için cazibe merkezi olmaktan çıkarılmış. Kumarhaneler ve gece kulüpleri kapatılmıştır.


Başkanlık Sarayı

Başkanlık Sarayı

Özellikle görülecek yer, barok ve neoklasik anıtlarıyla beraber en eski İspanyol koloniyal yerleşiminden olan eski Havana bölgesidir.. Burası 1982'de UNESCO'nun Dünya kültür mirası altına alınmış olup; o zamandan beri bölge bölge restore edilmektedir. Bunun dışında, bir başka görülmeye değer yer ise, İspanyol valisinin o zamanlardaki makamı olan Castillo de la Real Fuerza'dır. Başka bir yer ise körfez girişinin doğu tarafında olan Morro Kalesidir. Malecon Havana’nın deniz kenarı olarak görülmeye değer yerlerinde biridir. National Capitol building (başkanlık sarayı ), Devrim Müzesi, Plaza de la Catedral, Museo Nacional de Bellas Artes, Necrópolis Cristóbal Colón (görkemli anıtların bulunduğu unlu mezarlık), Grand Theater of Havana (19.yy gösterişli konser salonu), Parque Central, Paseo del Prado( başkanlık sarayından sahile giderken göreceğiniz ağaçlarla bezeli yol), Plaza de Armas, Obispo (mağaza ve kafelerin bulunduğu tarihi cadde), José Martí Anıtı ( devrim meydanı olarakda geçer. Che guevara’nın tasvirinin bulunduğu meydan), Plaza de San Francisco de Asís, Playas del este ( başkanlık sarayının karşısında bulunan merkez parkta turistler için bu plajlara otobüs kalkıyor.), Plaza Vieja, Memorial Granma( Fidel Castro’nun devrimi başlatmak için kara çıktığı Granma teknesini burada görebilirsiniz.), El Floridita Bar ( Heminway’in gitti bar olarak biliniyor.). Gezerken birçok farklı yer göreceksiniz. Özellikle restorasyon dışında kalan sokaklara doğru yürürseniz halkın yaşam tarzını görme şansınız olur. Kesinlikle güvenlik sorunu olmadan gidebilirsiniz. Tabiki her yerde olduğu gibi yinede dikkati elde bırakmayın. Regla, Havana körfezinde bulunan ve merkezden teknelerle gidilen Afro Kübalıların yaşadığı bölge. Güvenlik sıkıntısı olmadan gidip görmeye değer.


Morro Kalesi

Morro Kalesi

Morro kalesine girerken tunel

Morro kalesinde Havana görüntüsü

Morro Kalesi

Morro kalesi


Bizim gittiğimiz dönem hava koşulları açısında en iyisiydi. Ocak-Şubat dönemi hava gayet iyi.

Adanın ekonomisini üç yüzyıl boyunca ayakta tutan geleneksel şeker endüstrisi. Hafif sanayi tesislerinin, et ürünleri paketleme tesislerinin ve kimya ve ilaç sanayilerinin çoğunun yoğunlaştığı yer Havana'dadır. Havana'da yer alan diğer önemli endüstriler arasında gıda işleme tesisleri, tersaneler, araç montaj fabrikaları, alkollü içecek üreticileri (özellikle rom), tekstil endüstrileri ve tütün ürünleri, özellikle dünya çapında tanınan ünlü purolar yer almaktadır . 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ve ABD'nin Küba'ya yönelik ambargosunun yoğunlaşmasının ardından, Havana ve ülkenin geri kalanı 1959'daki devrimin zaferinden bu yana en kötü ekonomik krizlerini yaşadı. Bu kriz resmen Özel Dönem olarak adlandırıldı. Özel Dönemin etkileri ve bunun sonucunda ortaya çıkan gıda kıtlığı, Havana şehrinde en ciddi yansımalarını yaptı.


Havana Merkezde göreceğiniz tarihi ever

Havana'da Gün batımı

Havana'da Amerikan arabalarını kiralık olarak bu şekilde göreceksiniz

Devrim Müzesi

Bugün Havana'da hem tarihi bölgede hem de Playa ve Miramar belediyelerinde birçok lüks otel var. Havana, insanlık için gerçek kaleler olan geleneklere, müzelere ve kurumlara sahiptir ve bu da onu Latin Amerika ve Karayipler'de öncelikli bir destinasyon haline getirir . Şu anda şehir yılda 1 milyondan fazla turist alıyor.

Ada için sürdürülebilir turizmin çok önemli bir biçimini oluşturan, turistlerin Küba kültürüne yakınlaşmasını sağlarken aynı zamanda adanın gelişmesiyle de işbirliği yapması nedeniyle adayı ziyaret eden yabancı ziyaretçilere evlerini sunan özel kiracılar da bulunmaktadır.  

Bu müstakil evlerde konaklamanızı rezerve etmek için internette bulabileceğiniz diğerleri gibi web platformlarını ziyaret etmelisiniz. 
Memorial Granma

Memorial Granma

Memorial Granma

Memorial Granma

Memorial Granma

Memorial Granma ( Fidel Castro'nun Granma teknesi)

Tarihi bölgede gezerken görebileceğiniz kafelerden

El Floridita Bar ( Heminway’in gitti bar olarak biliniyor.)

 Paseo del Prado( başkanlık sarayından sahile giderken göreceğiniz ağaçlarla bezeli yol)

Konse Binası

Playas del este

Playas del este

Playas del este

Playas del este


ik kil cenotes

 27.01.2022

Yucatan, çok çeşitli cenoteleriyle çok iyi bilinir, Yucatan'da 7.000 cenote vardır ve yalnızca 142'si ziyaret edilebilir, bu da Yucatan cenotlarının % 98'inin hala keşfedilmemiş olduğu anlamına gelir.Her ne kadar jeologlar tüm cenotelerin bir şekilde birbirine bağlı olduklarını keşfetmişlerse de henüz bir uçtan diğer uca kadar gitmek mümkün olmamış.Cenoteler, Yucatan yarımadasını oluşturan kalkerlerin zaman içinde depremler ve buzul çağının bitmesine yol açan meteorun Meksika Körfezi'ne düşmesinin ardından meydana gelmiş birbirinden değişik mağaralar. Maya İmparatorluğu'nun kurulduğu ve 1200 senesine kadar yaşadığı bu topraklarda binlerce cenote bulunuyor ve hepsi de birbirinden değişik.Bu mezarlığın derin sularında arkeologlar ve mağarabilimciler tarafından kemikler ve mücevherler bulundu.Suya ulaşmak için 26 metre aşağı inmeniz gerekiyor.



Suyun derinliği 40 metre, çapı ise 60 metredir.

Meksika'da bulunan diğer cenotes ile karşılaştırıldığında, Ik Kil, sitede bir restoran ve hatta birkaç rahatlatıcı gün geçirebileceğiniz kır evleri dahil olmak üzere ziyaretçiler için birçok imkana sahiptir.



Ik Kil'in suları, burada yağmur tanrılarına insan kurban eden Mayalar tarafından kutsal kabul edildi.

Cenotelerin yapılarına göre üç tiptir. İlki açık cenote olup üstü tamamen açıktır, ikincisi yarı açık cenote yarısı mağara yarısı açık şekilde, üçüncüsü ise mağara içinde bulunan kapalı cenotelerdir










chichen itza

 27.01.2022

Chichen itza bir dönem Yucatan’ın dini merkezi olmuştur. Günümüzde Meksika’nın en çok ziyaret edilen ikinci arkeolojik sit alanıdır. Chichen-Itza’daki El Castillo (kale) adıyla tanınan Kukulkan (Kukuul Kaan) piramidinin yüksekliği üst platforma nazaran 24 m'dir. Kale adıyla tanınan Kukulkan Tapınağı ya da Kukulkan Piramidi: Mayalar bu piramidi astronomi ve matematik bilgilerini ortaya koymak istercesine belirli bir sistemle inşa etmişlerdir. Örneğin 4 cephesinin her birinde 91 basamak yer alır ki, böylece 4x91’le bulduğumuz 364 sayısına en tepedeki düzlüğü 1 de eklediğimizde yıldaki günlerin sayısı olan 365’i bulmaktayız.


Ayrıca, piramidi öyle bir şekilde yönlendirmişlerdir ki, ilkbahar ve sonbaharda ekinoksların gerçekleştiği an, piramide gelen güneş ışıkları piramidin çıkıntıları sayesinde, merdiven basamaklarının dibinde bulunan iki yılan başı yontusunun S’ler çizen bir gövde uzantısı oluşacak şekilde bir gölge oluşturmaktadır. (İki başlı yılan.) Bu yılan, Kukulkan adıyla bilinen ilah tüylü yılandır. (Yılanın bir özelliği vücudunun gökcisimlerinin yörüngeleri şeklini alabilmesi, S'ler çizebilmesidir.) Ayrıca piramiti inandıkları yeraltı alemi katları sayısı gibi 9 farklı düzey halinde düzenlemişlerdir.




Yine bu binalardan olan Kutsal Top Oyunu alanı içinde, kaybedenin kurban edildiği, kalça omuz ve baş aracılığıyla bir topun çemberden geçirildiği Pelotto adı verilen oyun oynanıyormuş. Karakol Türkçe adıyla Salyangoz, şehirde yer alan en ilginç yapılardan biri olup, rasathanedir.


7 Temmuz 2007'de seçilen dünyanın yeni yedi harikasından biridir.Arkeologlar bu bölgede Maya ve Tolteklerin yaşadığını düşünmekteler.M.S. 600 ve 1400 yılları arasında bölgede hüküm sürülmüş. Bin Savaşçı Tapınağındaki 168 sütunun hala ayakta.