ik kil cenotes

 27.01.2022

Yucatan, çok çeşitli cenoteleriyle çok iyi bilinir, Yucatan'da 7.000 cenote vardır ve yalnızca 142'si ziyaret edilebilir, bu da Yucatan cenotlarının % 98'inin hala keşfedilmemiş olduğu anlamına gelir.Her ne kadar jeologlar tüm cenotelerin bir şekilde birbirine bağlı olduklarını keşfetmişlerse de henüz bir uçtan diğer uca kadar gitmek mümkün olmamış.Cenoteler, Yucatan yarımadasını oluşturan kalkerlerin zaman içinde depremler ve buzul çağının bitmesine yol açan meteorun Meksika Körfezi'ne düşmesinin ardından meydana gelmiş birbirinden değişik mağaralar. Maya İmparatorluğu'nun kurulduğu ve 1200 senesine kadar yaşadığı bu topraklarda binlerce cenote bulunuyor ve hepsi de birbirinden değişik.Bu mezarlığın derin sularında arkeologlar ve mağarabilimciler tarafından kemikler ve mücevherler bulundu.Suya ulaşmak için 26 metre aşağı inmeniz gerekiyor.



Suyun derinliği 40 metre, çapı ise 60 metredir.

Meksika'da bulunan diğer cenotes ile karşılaştırıldığında, Ik Kil, sitede bir restoran ve hatta birkaç rahatlatıcı gün geçirebileceğiniz kır evleri dahil olmak üzere ziyaretçiler için birçok imkana sahiptir.



Ik Kil'in suları, burada yağmur tanrılarına insan kurban eden Mayalar tarafından kutsal kabul edildi.

Cenotelerin yapılarına göre üç tiptir. İlki açık cenote olup üstü tamamen açıktır, ikincisi yarı açık cenote yarısı mağara yarısı açık şekilde, üçüncüsü ise mağara içinde bulunan kapalı cenotelerdir










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder