ATİNA

 16.05.2022

Atina Akropolis Girişi

Gezimizi son limanı Pire oldu. Pire Limanı, Antik dönemden bu yana Atina'nın limanı olarak hizmet vermektedir. Pire Limanı, Yunanistan'ın en büyük limanıdır.

Pire Limanı

Limanda hop on hop of ile Atina’ya gittik.  Kişi başı 20 euroya binebiliyorsunuz. Bu biletleri gemide temin edebilirsiniz.  Atina’da istediğiniz yerde inip gezdikten sonra tekrar başka bir arabaya binip başka bir görülmesi gereken yere gidebilirsiniz. Kesinlikle tavsiye ederim. İlk olarak Atina Akropolisi’ne gittik. Aşırı bir kalabalık var. Çok kuyruk bekledik. Akropolden çıkarken bile kuyruk beklemeniz gerekiyor. Küçük bir bölümünü 20 euro’ya gezbiliyorsunuz . Daha geniş bir alan için daha çok ödemeniz gerekiyor. Bu paraya değer mi derseniz bence değmez. Ama buraya kadar gelmişken Atina’nın simge olan yerini de görmeden gitmek olmaz. Atina Akropolisi’nin karşısında bir tepe var. Burada karşıdan görebilirsiniz. Birde Atina Akropolisi’nin etrafını dolanan bir yol var. Zamanınız varsa bu yolda yürüyerek Atina’yı başka bir açıdan görebilirsiniz. Bu yoldan devam edince Müzeyi de göreceksiniz. Müze tarafından da giriş var. Bu kapı daha sakin. Zaman dolunca tekrar hop on hop of arabalarıyla Pire limanına dönüş yaptık.

Atina Akropolis Girişi

Atina Akropolis Çıkışı

Atina Akropolis

Atina Akropolisi , Atina'ya hakim yüksek bir kayalık üzerinde bulunan ve büyük mimari ve tarihi önemi olan birçok antik yapı kalıntılarını içeren eski bir hisardır. Atina Akropolisi, tüm akropolislerin en bilineni olduğu için genellikle Akropolis denilince tüm dünyada ilk akla gelen yerdir.

Akropolis'den Atina

Atina Akropolis

Akropolis'den Atina

Parthenon

Parthenon

Attika ovasında, deniz düzeyinden 152 m yükseklikte 270x150 boyutlarında bir kayalık olan Atina Akropolis'ine ilk olarak Cilalı Taş Devri'nde yerleşildi. Tunç devrinde (MÖ 3000 civarı) evler ve bir kral sarayı yapıldı. Günümüze kalan görkemli yapılar, MÖ 5. yüzyılda devlet adamı Perikles tarafından başlatılan geniş bir yapı programı sonucunda yerleştirildi. Yapılış sıralarına göre Atina Akropolisi'ndeki başlıca yapıtlar şunlardır: Parthenon (Athena Parthenos Tapınağı) : MÖ 437-432, Propylaion (kapılı giriş) : MÖ 437-432, Athena tapınağı : MÖ 427-424, Erekhtheion : MÖ 421-405, Ayrıca akropolisin yanında bugün hâlâ kullanılan Herodes Atticus Tiyatrosu var.

Parthenon

Zeus tapınağı

Akropolis'den Atina

Atina Akropolis

Erehteyon

Erehteyon

Erehteyon

Erehteyon, Yunanistan'ın başkenti Atina'da bulunan bir Antik Yunan tapınağıdır. Tapınak, MÖ 406 yılında inşa edilmiş olup, Akropolis'in kuzeyinde yer almaktadır. Athena ve Poseidon'a adanmıştır. Erehteyon, sonradan Bizans döneminde bir kilise, Frankokrasi döneminde bir saray ve Osmanlı döneminde de bir Türk komutanın ikametgâhı olarak kullanılmıştır.

Herodes Atticus Tiyatrosu

Atina, klasik Atina çok güçlü bir şehir devletiydi. Bir sanat, öğrenim ve felsefe merkezi olmasının yanısıra Platon'un akademisine ve Aristoteles'in Lykeion'una evsahipliği yapmıştı. Avrupa kıtası -özellikle Antik Roma- üzerindeki kültürel ve siyasi etkisi nedeniyle yaygın olarak Batı medeniyetinin beşiği ve demokrasinin doğum yeri olarak kabul edilir.


Ares Tepesi


Ares Tepesi'nden Akropolis


Ares Tepesi'nde Atina'nın görünüşü


Ares Tepesi


Atina Akropolis'in etrafını dolanan yol

Atina Akropolis

Atina’da görülmesi gereken diğer yerler;

Olimpos Zeus Tapınağı (Olimpos Zeus Tapınağı, Yunanistan'ın başkenti Atina'da bulunan bir Antik Yunan tapınağıdır. Tapınak, Olimpos tanrılarının başı sıfatıyla ortaya çıkan Zeus'a adanmıştır. İnşası, antik döneminin en büyük tapınağını inşa etmeyi öngören Atinalı tiranların yönetimi sırasında MÖ 6. yüzyılda başladı, ancak MS 2. yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus'un hükümdarlığı döneminde tamamlanabilmiştir. Roma döneminde, 104 devasa sütun içeren tapınak, Yunanistan'ın en büyük tapınağı olarak ünlenmiş ve antik dünyanın en büyük kült heykellerinden birini barındırmıştır. Ancak, tapınağın görkemi kısa sürdü. Tamamlandıktan hemen bir yıl sonra MS 3. yüzyılda bir barbar işgali sırasında yağmalandıktan sonra terkedildi. Muhtemelen hiçbir zaman onarılmadı ve harabe olarak kaldı. Tapınağın kalıntıları Roma İmparatorluğu'nun çöküşünden sonra yüzyıllar boyunca, şehrin başka yerlerindeki inşaat projelerinde kullanılmak üzere inşaat malzemesi olarak kullanılmıştır.)
Sintagma Meydanı

Atina Akademisi




National Muse

Monastiraki meydanı

Monastiraki meydanı

Monastiraki meydanından akropolis'in görünüşü
Sintagma Meydanı (Sintagma Meydanı, Atina'nın merkez meydanıdır. Adını ülkenin anayasasından almaktadır. 19. yüzyılda yapılan ve 1934'ten beri Yunan Parlamentosu'na ev sahipliği yapan Eski Kraliyet Sarayı'nın önünde yer almaktadır.)
Pire

Pire limanı gün doğumu


Pire limanı gün doğumu

Pire limanı gün doğumu


Pire limanı gün batımı

Pire limanı gün batımı

Pire limanı gün batımı


Kanak : https://tr.wikipedia.org/wiki/Atina_Akropolisi

SANTORİNİ

 15.05.2022

Oia

Santorini, resmi olarak Thira ve klasik Yunanca Thera, aynı adı taşıyan ve bir kalderanın kalıntısı olan küçük, dairesel bir takımadanın en büyük adasıdır .

Thera Limanı

Thera gemiden görüntüsü

Gemi limana yanaşmıyor. Teknelerle limana çıkılıyor. Burada yine kendimiz gezdik. Thera Limanında tekneyle Oia’ya gittik. Oia şehrine limanda otobüsle gidiliyor. Tekne için ödediğimiz paraya buda dahil. Oia şehrini iki saat kadar gezdikten sonra Otobüsle Thera şehrine gittik. Tekne için ödediğimiz paraya bu da dahildi. Kişi başı 20 euro ödedik. Thera şehrine geldikten sonra gemi 17 de ayrılacağı için bayağı zamanımız kaldı. Thera’yı baştan başa yürüyerek gezdik. Burada zaman olmadığı için  volkan kalderası turlarına katılamadık. Limana inmek için teleferik ve yürüyüş yolu var. Yürüyüş yolunda katırları da kullanabilirsiniz. Eğer yürüme sorununuz yoksa yürüyerek de inebilirsiniz. Biz yürüyerek indik. Limanda tekrar teknelerle gemiye gidiliyor. Yaz sezonu olmamasına rağmen oldukça kalabalıktı. Ama söylenene göre yazın sokaklarında yürümek mümkün olmuyormuş. Turizm bölgesi olduğu için fiyatlar pahalı. İhtiyaçlarınızı marketlerde giderebilirsiniz daha uygun. 

Oia sokakları
Oia

Oia

Oia
Oia, Santorini adasını oluşturan kalderanın kuzey kenarı boyunca neredeyse 2 km uzanır. Deniz seviyesinden yaklaşık 70 ila 100 m yükseklikte bulunur. Oia köyü Kalderanın dik yamacına inşa edilmiştir, evler ve restoranlar, deniz tarafındaki kalderaya oyulmuş nişlerin içine inşa edilmiştir. Köyün dar geçitleri ve merkezinde bir meydanı vardır.Kasabanın pastoral çevresi, uçurumun tepesindeki kayaya oyulmuş beyaz badanalı, mavi kubbeli kiliseler ve büyüleyici, geleneksel Kiklad evleri ve mağara evlerinden oluşan bir komplekse sahiptir.
Oia

Oia

Oia

Kaldera üzerinden gün batımının mükemmel manzarasını sunan bir konumda yer almaktadır. ( Santorini adasinda 1650 - 1450 yılları arasında volkan Minos Patlaması adı verilen püskürmeyle kısa sürede çökerek adanın 73 kilometrekarelik bir alanının deniz altında kalmasına yol açtı. Bu tarihte bilinen en büyük volkanik etkinliklerden biridir, Doğu Akdeniz'de çok büyük yıkıcı etkiler yaratan doğa olaylarına neden olmuştur. Bilinen en büyük yıkım Girit'te gerçekleşti, merkezi bu adada olan Minos uygarlığı üzerinde büyük tahribat yaptı.)


Oia

Oia

Ne kadar Oia Şehri ünlü olsa da, Thera’da çok güzel bir yer. Aslında çok da farklı değiller.

Ada , kayıtlı tarihteki en büyük volkanik patlamalardan birinin yeriydi : Minoan uygarlığının zirvesinde yaklaşık 3.600 yıl önce meydana gelen Minoan püskürmesi (bazen Thera püskürmesi olarak adlandırılır) .  Patlama, yüzlerce metre derinliğinde volkanik kül birikintileriyle çevrili büyük bir kaldera bıraktı .

Thera

Thera

Thera

1967 yılında başlatılan kazılarda, Thera'nın ünlü patlamasının katılaşmış külüne gömülmüş, sekiz metre yüksekliğinde duvar kalıntılarına sahip çok katlı binalar, sokaklar ve meydanlardan oluşan kompleksler ortaya çıkarıldı. Şehir kalıntıları farklı bir bölgede. Şimdi açık değil. 

Thera

Thera limanı açıklarında demir atmış gemiler

Thera

Thera'da bir kilise

Santorini'nin diğer sahili

Thera

Thera

Thera
Thera limana iniş yolu


Thera limana iniş yolu

Thera limana iniş yolu

Thera limanı ve yürüyüş yolu


Kaynak : https://en.wikipedia.org/wiki/Santorini