hanoi

 03-09/04/2023

gittik gezdik
Ho Chi Minh müzesi

Hanoi Vietnam’ın başkenti. İstanbul’dan 10 saat Singapur devamında Singapur’dan 3 saatlik bir uçuşla Hanoi’ye ulaştık. Direk uçuş da var ama aktarmalı daha uygun fiyata geliyor.  

Vietnam’da iki şehir gezmeye karar verdik. 6 gün Hanoi ve 4 gün Ho Chi Minh(Saygon). Hanoi’de seçtiğimiz otel Hoan Kiem gölüne yürüme mesafesinde idi. Kahvaltısı iyi değildi ama konum ve temizlik iyiydi. Hanoi çok güzel ve otantikliğini korumuş bir yer. Havalimanında sim kart aldık.(60 GB 11 $) Böylece her yerde internet kullanabildik. Özellikle taksi çağırmak için Grap uygulamasını indirirseniz rahat edersiniz. Eğer Grap kullanmayacaksanız taksilerde pazarlık yapın.

Burada şehir içi gezileri dışında çevre gezileri de yaptık. Bunun için bir tur firmasıyla (Vietnam moon Travel) anlaştık. Bu tur aynı zamanda havalimanı transferimizi de yaptı. Havalimanı otel transferi 17$. Otel havalimanı ise 15$ . Halong Bay turu bir gece Cruise kalmalı kişi başı 110$, Nin Binh turu kişi başı 40$, Parfum pagoda turu kişi başı 45$ ödedik. Turlar dolu dolu geçti ve çok memnun kaldık. Her turun detayını ayrı ayrı yazacağım. Sonuçta bu yerler Hanoi’ye uzak olduklarından zaman kazanmak istiyorsanız yerel turlarla anlaşın.

gittik gezdik
Ho Chi Minh Müzesi

Hanoi’de görülmesi gereken yerlerin başında Ülkenin bağımsızlığı için mücadelenin simgesi olan Ho Chi Minh Mozolesi ve müzesi. Müze çok güzel düzenlenmiş. İki defa gittik. Birinci gün ilk ziyaret ettiğimiz yer oldu. Birde son gün tekrar gittik.

gittik gezdik
Ho Chi Minh Mozolesi

gittik gezdik
Ho Chi Minh Mozolesi

gittik gezdik vietnam
Ho Chi Minh Mozolesi

1990'larda inşa edilen bina, merhum Vietnam lideri Ho Chi Minh'e ve Vietnam'ın yabancı güçlere karşı verdiği devrimci mücadeleye adanmıştır. Ho Chi Minh müzesi, 8 kronolojik sergiyle Ho Chi Minh'in hayatını belgeliyor. 1890'dan 1910'a kadar olan ilki, yetiştirilme tarzı, memleketi ve gençliği üzerine modellenmiştir. İkinci sergi, Ho Chi Minh'in Vietnam'ı sömürgeciliğin kısıtlamalarından kurtarmanın bir yolunu bulmak için dünyayı dolaşmasıyla hayatının sonraki on yılıyla ilgilidir.

gittik gezdik
Ho Chi Minh Müzesi

gittik gezdik
Ho Chi Minh Müzesi

 Ho Chi Minh'in 1920'den 1945'e kadar olan hayatını kapsayan sonraki üç sergi, onun Marksizm ve Leninizm'in etkisini Vietnam Komünist Partisi'nin kurucu ilkelerine nasıl uyarladığını ve Vietnam'ın bağımsızlığını kazanma konusundaki devam eden arayışını ele alıyor. Sergiler 6-7, Ho Chi Minh'in 1945'ten 1969'daki ölümüne kadar olan hayatını kapsıyor. Sergilerin son grubu, öncelikle onun ulusal bir kahraman statüsüne ve siyasi hayatının daha ince ayrıntılarına odaklanıyor.

gittik gezdik hanoi
Ho Chi Minh Müzesi

gittik gezdik
Ho Chi Minh Müzesi

gittik gezdik
Ho Chi Minh Müzesi

gittik gezdik
Ho Chi Minh Müzesi

Müze, ulusal ve uluslararası düzeyde toplanan eserler, minyatürler ve çeşitli hediyelik eşyalardan oluşan bir koleksiyondan oluşmaktadır.

gittik gezdik
Ho Chi Minh Müzesi
Müzeden yürüyerek West Lake’de bulunan Tran Quoc Pagoda’ya gidebilirsiniz. Böylece yürürken şehri de tanımış olursunuz. Vietnam'da trafik de motorlar çok fazla. Trafik kuralları onlar için değil. O yüzden karşıdan karşıya geçerken taksiler durarak izin verseler bile motorlar geçmeye devam ediyor. bu yüzden dikkatli olun.  Tran Quoc Pagoda sayısız mabedin yer aldığı küçük ve etkileyici bir ada üzerine inşa edilmiş tarihi Budist tapınağı. Hanoi'deki Trấn Quốc Pagodası, şehrin en eski pagodasıdır ve ilk olarak altıncı yüzyılda İmparator Lý Nam Đế (544'ten 548'e kadar) döneminde inşa edilmiştir.

gittik gezdik
Tran Quoc Pagoda-west lake

gittik gezdik
Tran Quoc Pagoda-west lake

Tapınak kurulduğunda Kızıl Nehir kıyılarına yerleştirildi. Su baskınlarıyla karşı karşıya kalan tapınak, 1615'te şu anda bulunduğu Hồ Tây'in (Batı Gölü) Kim Ngư (Altın Balık) adacığına taşındı. Küçük bir geçitle anakaraya bağlıdır. Ana türbede ziyaretçilere yakmaları için tütsü verilir. Mabedi ziyaret edenler ayrıca tanrıların kendilerine şans vermesi için yiyecek veya küçük miktarlarda para gibi adaklarda bulunurlar. Tanrılara dilekler göndermek ve karşılığında iyi şanslar elde etmek için tütsü yakılır.

gittik gezdik
Tran Quoc Pagoda-west lake

gittik gezdik
Tran Quoc Pagoda

gittik gezdik
Tran Quoc Pagoda

gittik gezdik
Tran Quoc Pagoda

İlk olarak su kuklası tiyatrosu (Thang Long Water Puppet Theatre ) na gidebilirsiniz. Hoan Kiem Gölüne yakın. Farklı bilet fiyatları var. Biz kişi başı 150000 vd ( 6,38$) a bilet aldık. Kesinlikle buraya gelince görmeden gitmeyin. Farklı saatlerde gösteriler var. O yüzden önceden zamanınızı ayarlayıp biletinizi alırsanız iyi olur. 

gittik gezdik
Thang Long Water Puppet Theatre

gittik gezdik
Thang Long Water Puppet Theatre

gittik gezdik
Thang Long Water Puppet Theatre
Hanoi’de görülmesi gereken bir diğer yer Hoan Kiem Gölü. Aslında görülecek bir çok yer bu gölün kenarında. Tarihi bölgede bulunan gölde iki küçük ada var. Birinde köprüyle gidilen Ngoc Son tapınağı, diğer daha küçük olanda ise kaplumbağa kulesi denilen bir kule var. Göl merkezi bir yerde olduğundan buluşma noktası durumunda. Özellikle akşam saatlerinde kalabalık artıyor. Son günümüz Pazar gününe denk geldi. Son kez gölü görelim dedik. Tam bir festival alanı ile karşılaştık. Halk buraya akın etmişti. Eğlence alanları, satış dükkanları kurulmuştu.

gittik gezdik
Hoan Kiem Gölü

gittik gezdik
kaplumbağa kulesi

 Hoan Kiem Gölü’de Ngoc Son Temple görülmeye değer. Özellikle ahşap köprü çok güzel. Zamanınız varsa akşam da bu bölgeyi gezin. Bir adacık üzerine inşa edilen ve Konfüçyüsçü ve Taocu filozoflara ve ulusal kahraman Trần Hưng Đạo'ya adanan küçük tapınak, 1865 yılında genişletildi.

gittik gezdik
Ngoc Son Temple

gittik gezdik
Ngoc Son Temple

gittik gezdik
Ngoc Son Temple

Dong Kinh Nghia Thuc Square gölün yanında bir meydan. Bu alanda ve yakın bölgesinde alış veriş yapılacak dükkanlar çok. Fiyatlar çok uygun. Marka ürünlerin çakmalarını satıyorlar. Çakmada olsa ürünler iyi. Fiyatlar çok düşük. Birazda pazarlık yaparsanız iyi olur. Biz diğer şehirde belki daha çok buluruz diye düşündük pek almadık. Sonra pişman olduk. Kesinlikle Hanoi’de alın eğer alacaksanız.

gittik gezdik
Ngoc Son Temple

gittik gezdik
Hoan Kiem Gölü

gittik gezdik
Kaplumbağ kulesi

gittik gezdik
Hoan Kiem Gölü

gittik gezdik
Hoan Kiem Gölü
Vietnam yemekleri kesinlikle lezzetli. Aslında yemek secen biri olarak çok sevdim yemeklerini. Özellikle sokaklarda yemek çok keyifli. Tek sıkıntı tabureleri çok alçak. Kendileri ufak tefek olunca bizler biraz zorlanıyoruz. Çok tatlı insanlar. Tarihlerini de öğrenince saygı duymamak mümkün değil.
 
HO CHİ MİNH

Ho Chi Minh (19 Mayıs 1890 - 2 Eylül 1969), Vietnam bağımsızlık hareketinin önderi ve Vietnam Demokratik Cumhuriyeti'nin ilk başkanı. Öğrencilik yıllarında ülkesindeki Fransız yönetimine karşı yürütülen eylemlere katıldı. Ülkesinden ayrılarak iki yıl boyunca bir şilepte çalıştı; Akdeniz ve Afrika limanla­rında dolaştı. Fransız sömürge yönetimi altın­daki ülkeleri yakından tanıdı. Daha sonra gittiği Fransa'da sosyalist dünya görüşünü benimsedi. 1920'de Fransız Komünist Partisi'nin kurucuları arasında yer alan Ho Chi Minh, yazdığı yazılarla çevresindeki Vietnam­lı gençleri bilinçlendirerek onları ülkelerinin bağımsızlık mücadelesi için eğitti. 1925'te Çin'de, Kanton'da yaşayan siyasal sürgünleri örgütleyerek Vietnam Devrimci Gençlik Birliği'ni kurdu. 1930'da Ho Chi Minh'in öncülüğünde kurulan Çinhindi Komünist Partisi, yoksul köylülere toprak dağıtmayı ve yabancı işletmeleri kamulaştırmayı amaçlayan bir programı benimsedi. Ho Chi Minh'in eylemlerinden tedirgin olan Fransız yönetimi, yokluğunda ona ölüm cezası verdi. II. Dünya Savaşı sırasında, 1940'ta Japon birlikleri Çinhindi'ne girdi. Ho Chi Minh 1941'de, 30 yıllık bir ayrılıktan sonra gizlice ülkesine döndü. Fransız sömürgecilerine ve Japon işgalcilerine karşı halkın çeşitli kesim­lerini harekete geçirecek bir gerilla savaşı için hazırlığa başladı. Gizlilik koşullarında sürekli ad değiştirmesi gerekiyordu, son olarak aydınlatan anlamına gelen Ho Chi Minh adını aldı. Bu arada gerilla savaşı üzerine kitaplar yazdı. II. Dünya Savaşı'nda Japonlar'a karşı mücadelede destek bulmak amacıyla Çin'e gitti; ama Çan Kay-Şek onu tutuklattı. 18 ay süreyle çok ağır koşullarda yaşamak zorunda bırakıldı. Carnet de prison ("Hapishane Defteri") adlı şiir kitabını da bu dönemde yazdı.

Japon işgaline karşı gerilla savaşını sürdüren Vietnam direniş güçleri, çok geçmeden Vietnam'ın önemli kentlerini geri almayı başardı. Ho Chi Minh, 2 Eylül 1945'te 500 bin kişilik bir kalabalığın önünde bağımsız Vietnam Demokratik Cumhuriyeti'nin kurulduğunu ilan etti. Tam da bu sırada, II. Dünya Savaşı sona ererken, Japonlar'ı silahsızlandırmak amacıyla Güney Vietnam'a giren İngilizler, bölgenin yeniden Fransızlar'ın eline geçmesine yardımcı oldular. Vietnam direniş savaşı sekiz yıl sürdükten sonra 1954'te Fransızlar'ın kesin yenilgisiyle son buldu. Ne var ki, savaşın sonunda yapılan görüşmeler sonucu, ülke Kuzey Vietnam ve Güney Vietnam olarak ikiye bölündü ve Ho Chi Minh yönetimine ülkenin yalnızca kuzey kesimi bırakıldı. Güney Vietnam ise çok geçmeden ABD'nin siyasal ve iktisadi denetimi altına girdi. Ulusal bağımsızlık ve iki Vietnam'ın birleştirilmesi için, ABD ve Güney Vietnam yönetimine karşı 1955'te başlayan savaş, 1975'te Vietnam Demokratik Cumhuriyeti'nin kesin zaferiyle sonuçlandı. Ho Chi Minh iki Vietnam'ın birleştiğini göremeden, 1969'da savaş sürerken öldü.


Kaynak : https://en.wikipedia.org/wiki/Ho_Chi_Minh_Museum

https://tr.wikipedia.org/wiki/Ho_Chi_Minh

https://en.wikipedia.org/wiki/Tr%E1%BA%A5n_Qu%E1%BB%91c_Pagoda

uzak dogu gezimiz

 2 nisan - 4 nisan 2023

Singapur, Vietnam, Laos, Kamboçya, Japonya ve Güney Kore’yi içeren gezimizi 3 ay önce planlamaya başladık. 2 Nisan 2023 gidiş olarak belirledikten sonra, gezeceğimiz şehirleri belirledik. Şehirlerde görülmesi gereken yerleri, daha önce oralara gitmiş gezginlerin sayfalarını inceleyerek ve Google’daki bilgilere göre karar verdik. Buna göre her şehirde kalacağımız süreyi belirledik. Böylece dönüş günü için 4 Mayıs 2023 olarak belirleyip uçak biletlerini aldık. Türkiye’den Vietnam’a Singapur aktarmalı olarak uçak biletini alınca direk uçuşa göre ucuz geldi. Direk uçuşta bir kişi fiyatına aktarmalı iki kişi bilet aldık.  Gidiş Singapur Airlines ile yaptık. Özellikle 10 saat beklemeli olanı seçtik. Dönüş için Seul’den Air Astana ile Almata Aktarmalı uçuş aldık. Astana’da 2 saat beklemeliydi. Sonra ülkeler arası uçak biletlerini almaya başladık. Aldığımız uçuşların hiçbirinde sorun yaşamadık.  Gezi boyunca 12 uçuş yaptı. 

Bizim yeşil pasaport olduğu için Laos dışında vize almamız gerekmedi. Laos’da kapıda vize alınıyor. 40$+1$ vize ücreti. Güney Kore Türklerde vize istemiyor ama önceden internet üzerinden başvuru yapmanız gerekiyor. Bunun için orada kalacağınız yeri de ayırtmış olmalısınız. Çünkü kalacağınız yerin adresi ve telefonu soruluyor.

K-ETA uygulamasında başvuru yapılıyor. Kısa sürede cevap geliyor. Biz kişi başı 83,85TL ödedik. Daha sonra eşimin başvurusunda hata olduğu için tekrar başvuruyu yeniledik bu sefer 160,23 TL aldılar. Hata olduğunda her şeyi baştan sona yenilemek gerekiyor. Bu izin olmadan ülkeye girişe izin verilmiyor.

Kalacak otelleri de gezilecek yerlere yakın olacak şekilde belirledik. Gezmeye başlayınca çok doğru tercihler yaptığımızı anladık. Otelden çıkıp gezmeye başlamak veya ulaşıma yakın olması bize çok kolaylık sağladı.

Yola çıktığımızda ulaşım ve otel ödemeleri yapılmış olarak başladık. Vietnam, Laos ve Kamboçya’da havaalanında otele taksi ile gittik. Japonya ve Güney Kore’de metro kullandık.

Toplamda iki kişi 9500$ harcadık. Bunun büyük bir kısmını uçak biletleri oluşturuyor.  

SİNGAPUR

gittik gezdik
Gardens by the Bay

Singapur’u aktarma yaparken gezmek için ayarladık. 10 saatlik bekleme süresi olan uçuşu ayarladık. İstanbul'dan 10 saat sürüyor. Küçük bir ülke olduğu için belirli yerleri gezeriz diye düşündük. Havaalanında çıkış yapmak bayağı yorucuydu. Doldurulması gereken evrakları online olarak doldurmamızı istedikleri tabletler hata veriyor. Personel bulmak çok zor. Nihayet bulduğumuz personel bile işlemi yapmakta zorlandı. Bayağı bir uğraştıktan sonra çıkış yapabildik.

gittikgezdik
Gardens by the Bay

gittik gezdik
Gardens by the Bay

gittik gezdik
Marina Bay Sands Singapore

Ama hesaplar uymadı. Havaalanında metroyla Gardens by the Bay parkını görmek üzere yola çıktık. Üç aktarma yaparak gidebildik. Aslında çok yakın. Metroya binmek için kredi kartı kullanılıyor. Yalnız indikten sonra tekrar okutmanız gerekiyor. Metroda indikten sonra yağmur yüzünden pek de gezemedik. Yağmurun dinmesini bekledik ama yarım saat sonra giderek artınca, havaalanına dönüp oradaki görülmesi gereken yerleri gezdik. Havalimanı beklemesi gereken yolcuların eğlenceli zaman geçirmesi için düzenlenmiş. Şimdiye kadar gördüğüm en güzel havalimanı. Singapur Airlines ile yolculuk yapmak aynı zamanda çok konforluydu. Yol boyunca bar servisi yaptılar.

gittik gezdik
Canopy Parkı
Singapur Changi Havalimanı içinde eğlenceve alışveriş  parkı olarak Jewel Changi Airport bölümü var. Burada ki yapay şelale gerçekten görülmeye değer. Su her zaman akmıyor. Bekleme süresi içinde mutlaka aktığı zamana da denk gelirsiniz. İlgi çekici yerleri arasında bCanopy Parkıeş kata yayılan kapalı bir bahçe olan Shiseido Ormanı Vadisi ve en üst katta bahçeleri ve eğlence tesisleri bulunan  yer alır. Shiseido Orman Vadisi, beş katlı ve yaklaşık 22.000 metrekarelik alana sahip, Asya'nın en büyük kapalı bahçelerinden biridir. . Dünyanın dört bir yanından yüksek rakımlı tropikal ormanlarda yaşayan 120 türden yaklaşık 3.000 ağaç ve 60.000 bitki barındırıyor.

gittik gezdik
Rain Vortex
  Rain Vortex, 40 metre yüksekliğiyle dünyanın en büyük ve en yüksek kapalı şelalesidir. Devridaim yağmur suyu, bodrum seviyesindeki bir havuza dakikada 37.850 litreye kadar yuvarlak bir delikten serbest düşmek üzere çatıya pompalanır. Alt kısımdaki akrilik huni sıçramayı önler ve kaskadın sesini yalıtır.  Jewel'in en üst seviyesinde, 14.000 metrekarelik Canopy Park, eğlence ve eğlence mekanlarına ev sahipliği yapmaktadır. Toplam çevre düzenlemesinin yaklaşık yarısı, iki bahçe dahil olmak üzere Canopy Park'ta bulunuyor.: Topiary Walk ve Petal Garden. Topiary Walk'un her köşesinde hayvan biçimli budama işleri bulunurken, Petal Garden'da mevsimlik çiçek sergileri bulunur. Park , yerden 23 metre yükseklikte bulunan ve Rain Vortex'in panoramik manzarasını sunan Canopy Bridge adlı bir asma köprü içerir . 50 metre uzunluğundaki Canopy Bridge'in orta bölümünde, Jewel'in 1. katına kadar bir manzara sunan bir cam panel döşeme vardır.

gittik gezdik
Rain Vortex


Ayrıca birde kelebek parkı var ama zamanımız kalmadığı için gezemedik.

 

 

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Jewel_Changi_Airport